Stimuleer praten

Stel een aanspreekpersoon integriteit (API) aan binnen de sportorganisatie. Bij de API kunnen jonge sporters, ouders, trainers, begeleiders of andere betrokkenen uit de sportorganisatie terecht met een vraag, bezorgdheid of melding. De API is iemand die discreet kan handelen en onafhankelijk kan werken. Hij of zij is gemakkelijk bereikbaar voor iedereen in de sportorganisatie. Het is geen machtsfiguur maar iemand die door velen gerespecteerd wordt omwille van eigenschappen als inlevingsvermogen, goed kunnen luisteren, onafhankelijkheid, integer kunnen handelen… De API kent de gedragscode en reglementen. Professionele ervaring of specifieke opleiding hoeven niet omdat de API een beroep kan doen op experten indien nodig. Binnen een sportclub kan een ouder, volwassen lid of vrijwilliger de rol van een API opnemen; bij een sportdienst/federatie kan een medewerker zich hiervoor verantwoordelijk stellen.

voorbeelden

Club - Blauwput Omnisport - Birgitte Schoenmakers | API

Een vertrouwenspersoon moet zich neutraal en objectief kunnen opstellen. Een moeilijke evenwichtsoefening in de praktijk want je bent natuurlijk ook gewoon een ouder tussen andere ouders in de club.

Lees meer

Federatie - Vlaamse Zwemfederatie - Gretl Vandamme | API

Durf een luisterend oor te zijn en advies te geven.

Lees meer

Sportdienst - Sportdienst Antwerpen - Jamal Toualla | Adviseur Sportverenigingen Veiligheidsscan

Het hebben van een aanspreekpersoon integriteit (API) vind ik als adviseur sportverenigingen één van de cruciale punten.

Lees meer

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?