Aan de slag! - voorbeelden

Federatie - Voetbalfederatie Vlaanderen

Jeugdvoetbal gaat over kansen creëren voor kinderen om zich te ontwikkelen.

Lees meer

Kinderen die pas vijftien minuten voor het einde van de wedstrijd mogen meevoetballen. Kleine voetballertjes die verloren lopen op een onmetelijk groot terrein. Ouders en trainers die hun oogappels naar de overwinning schreeuwen, ten koste van de onderlinge relaties en ontwikkeling van het kind. Het zijn maar een paar voorbeelden van hoe het er in voetbal soms aan toe gaat. Of zeg maar “ging”.

Sinds de oprichting van de Voetbalfederatie Vlaanderen in 2009 hebben we heel wat stappen gezet om het jeugdvoetbal meer op maat van het kind te maken. Belangrijk is daarbij dat we altijd van onze opleidingsvisie vertrekken. Dit is een visie die de focus legt op het sporttechnische aspect (“hoe ontwikkel je jonge voetballers?”), maar automatisch kom je dan uit bij het ethische aspect, of zeg maar, het “kindvriendelijke”.

Hoe kan een voetballer zich ontwikkelen als hij/zij zich niet goed in zijn/haar vel voelt? Als hij/zij geen kansen krijgt tijdens een wedstrijd? Of als hij/zij wordt gecoacht enkel met als doel om de wedstrijd te winnen?

Deze vragen brachten ons bij een grootschalige hervorming van het jeugdvoetbal, waarbij een aantal reglementswijzigingen garant staan voor een betere toepassing van de Panathlonverklaring:
• Pas een rangschikking vanaf U14 (bij jongere leeftijdscategorieën wordt de score niet bijgehouden).
• Verplichte speelgelegenheid tijdens de wedstrijd vanaf U14 (= minstens 50 % van de wedstrijd)
• Reeksen van 8 ploegen, zodat de afstanden beperkt blijven.
• Niveaucodes per ingeschreven jeugdploeg, zodat er meer evenwicht tussen de ploegen is tijdens de wedstrijd.
• Spelformats die aangepast zijn aan de belevingswereld van het kind (2 tegen 2, 5 tegen 5, 8 tegen 8 en pas vanaf U14 11 tegen 11).
• Flexibiliteit om een ploeg in te schrijven voor een spelformat op kleinere ruimte en minder spelers.

Deze hervormingen hebben we gebundeld in een boekje, verteld en ondersteund door clubmensen. Geen droge materie, maar een levendig verhaal waarbij de aandacht wordt gevestigd op dat waar het om draait: het voetballende kind.

Meer weten?
http://www.voetbalfederatievlaanderen.be/

Federatie - BVLO - Nele Van Rie | Verantwoordelijke sportkampen

Goede afspraken maken beste vrienden en daarom zetten we die in een overzichtelijke lesgeversbrochure nog eens allemaal op een rijtje.

Lees meer

We hechten heel veel belang aan kwalitatieve begeleiding voor onze sportkampen, vandaar dat we uitsluitend werken met gediplomeerde lesgevers die we bovendien zo goed mogelijk begeleiden.

Goede afspraken maken beste vrienden en daarom zetten we die in een overzichtelijke lesgeversbrochure nog eens allemaal op een rijtje.
Tijdens een gezamenlijk startmoment nemen we de brochure door en krijgen de toekomstige lesgevers een antwoord op alle extra vragen of onduidelijkheden. Om er zeker van te zijn dat ze de afspraken ook serieus nemen, vragen we hen de brochure te tekenen. En tot slot krijgt elk van hen een persoonlijk exemplaar mee naar huis.
Volgende (ethische) elementen worden in de lesgeversbrochure opgenomen:
• Een duidelijke omschrijving van de taken van een kampverantwoordelijke
• Taken van de lesgevers
• Taak en rol van de BVLO-verantwoordelijke
• Afspraken rond stiptheid, roken, drinken van alcohol, netheid, kledij, belang van rolmodel
• Informatie over financiële voordelen (fiscale aftrek, tegemoetkoming van de mutualiteit, prijsverminderingen).

Daarnaast worden lesgevers van dichtbij begeleid en wordt er na het kampseizoen afgesloten met een evaluatie en spaghettiavond.

Meer weten?
http://www.bvlo.be/

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?