Nieuws

20171101 130222

Nieuwe voorzitter ICES: “Zonder ethiek verliest sport zijn DNA”

Professor Kristine De Martelaer geeft na acht jaar als voorzitter van het Centrum Ethiek in de Sport (ICES) de fakkel door aan Piet Meneve. Kristine nam de rol op zich in september 2010, na het onverwachte overlijden van Marc Maes. Het hele team is Kristine zeer dankbaar voor de drive, creativiteit en menselijke warmte waarmee ze al die jaren aan de kar heeft getrokken. Ze blijft nog actief in de raad van bestuur en zal zo haar opvolger bijstaan met haar ervaring en enthousiasme. Maak hier alvast in vijf vragen kennis met de nieuwe voorzitter.

Brain-954817 1920

Save The Date - Studiedag “Sporten en het brein”

Op donderdag 21 november organiseert ICES in het VAC (Virginie Lovelinggebouw) te Gent samen met Sport Vlaanderen, het Risicovechtsportplatform, de Fitness Organisatie en Gezond Sporten Vlaanderen een studiedag omtrent gezond en ethisch sporten.

Kennisdag

Zeno Nols op Kennisdag Sport en Gender

Op maandag 17 juni 2019 organiseert Sport Vlaanderen de Kennisdag Sport en Gender in samenwerking met de Vlaamse Ombudsdienst en de diensten van het Vlaams Parlement. Aan de hand van lezingen en keuzesessies kom je meer te weten over dit thema. Ook ICES vzw zal aanwezig zijn: in de voormiddag geeft Zeno Nols een korte stand van zaken over de lopende analyse met betrekking tot de voornaamste uitdagingen rond gendergelijkheid en heteronormativiteit in de Vlaamse sportsector. In de namiddag geven we samen met RoSa vzw een workshop over hoe je concreet rond gender en heteronormativiteit aan de slag kan gaan.

  • Gendergelijkheid
  • Holebi’s en transgender
Nieuw huis ices

Wij zijn verhuisd!

Na bijna 10 jaar in het mooie Sint-Amandsberg zijn wij recent verhuisd naar het kloppende sporthart van Gent: het Huis van de Sport.

Jeffrey-f-lin-667165-unsplash

ICES zoekt lesgevers voor nieuwe vorming

Het Centrum Ethiek in de Sport ontwikkelde een nieuwe vorming ‘Aanspreekpersoon Integriteit (API) in de sportclub’. De vorming zal vanaf september 2019 worden aangeboden aan clubs. Daarom willen we onze huidige poule lesgevers uitbreiden. We zoeken losse medewerkers die deze sessie in een bepaalde regio af en toe willen geven.

Stop violence enfants

ICES op het congres ‘Sexual Violence against Women and Children in Sports’ in Helsinki

Op 29 en 30 april organiseerde EPAS en het Ministerie van Onderwijs en Cultuur van Finland in het kader van het Finse voorzitterschap van het Comité van ministers van de Raad van Europa een congres over seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen in de sport.

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Vertommen ongelijkspel voorplat

Nieuw boek! ‘Ongelijk spel’ door Tine Vertommen

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Variatiespel

Sportieve week tegen Pesten: Stip it, doe de moove, of speel het themaspel

Van vrijdag 22 februari tot maandag 1 maart loopt de Week tegen Pesten. Een initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, waar ook het Centrum Ehtiek in de Sport deel van uitmaakt. Samen met jou, met jouw school, jeugdvereniging of sportclub willen we werk maken van een pestvrije omgeving voor kinderen en jongeren.

  • Pesten
Shutterstock 742700092 gendergelijkheid

Maak je gemeente ethiek in de sport-proof!

​ICES wil in 2019 samen met ISB geïnteresseerde gemeenten ondersteunen in het vormgeven van een veilig sportklimaat.

Abstract-ai-art-355948

Binnenkort beschikbaar: nieuwe ondersteuningstool SGG voor sportclubs

Om sportclubs nog beter te ondersteunen in de aanpak van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag in de sport lanceert ICES vanaf maart een nieuwe ondersteuningstool.

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Nols-zeno

ICES start nieuw project gendergelijkheid en heteronormativiteit

Het Centrum Ethiek in de Sport begint aan een nieuw project rond gendergelijkheid en heteronormativiteit in de sport. Nieuwe medewerker Zeno Nols zal tot juni 2019 aan deze opdracht werken. Zeno was voordien aan de slag bij de onderzoeksgroep Sport & Society van de Vrije Universiteit Brussel.

  • Gendergelijkheid
  • Holebi’s en transgender
Terugkomdag foto

Terugkomdag API’s 2018

ICES organiseerde op 10 oktober voor de eerste keer een terugkomdag voor de Aanspreekpersonen Integriteit. De terugkomdag zette in op kennisuitwisseling via intervisie maar ook via het verder uitdiepen van een aantal onderwerpen.

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
P1/8

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?