Nieuws

189662834 10158155013720994 5698811602158756812 n

Goede praktijk: Week van de Club-API

Afgelopen maand organiseerde de Vlaamse Handbalfederatie voor het eerst de ‘Week van de club-API’. Een fijn initiatief waarover we graag meer horen. Linde Panis, sporttechnisch coördinator van de Vlaamse Handbal Vereniging vzw stond ons te woord.

Alyssa-ledesma-tjlucw0dgx0-unsplash

Screening integriteit trainers en begeleiders

ICES is voorstander van het opvragen van het uittreksel strafregister model 2 in de sportcontext, en dit voor iedereen die regelmatig in aanraking komt met minderjarigen.

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Ges dag 2021-2

Save the date: GES-dag op 3 december

Op vrijdag 3 december 2021 organiseert het Centrum Ethiek in de Sport in het Herman Teirlinck gebouw te Brussel samen met Gezond Sporten Vlaanderen, De Fitnessorganisatie, NADO en Sport Vlaanderen de derde editie van de GES-dag.

Newsitem-medium

Actieplannen tegen matchfixing

Het Erasmus+ Project EPOSM waaraan ICES sinds begin vorig jaar deelneemt, gaat de tweede fase in. Onze nieuwe beleidsmedewerker Fair Play & Matchfixing, Simon, vertelt jullie meer!

  • Matchfixing
Simon dc

Maak kennis met onze nieuwe collega Simon

​Sinds kort is ons team een nieuwe medewerker rijker. Simon De Clercq startte op 10 mei als beleidsmedewerker fair play & matchfixing.

4

Update van Sport met Grenzen vorming

We gaven onze ‘Sport met Grenzen’ vorming een update: we focussen vanaf nu niet enkel meer op seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar gaan ook dieper in op fysiek en psychisch grensoverschrijdend gedrag en pesten. Deze vorming kan in het najaar onder de naam ‘Omgaan met grensoverschrijdend gedrag in de sport’ aangevraagd worden via Dynamo, VTS+ en ICES.

Lommel sk

Een integriteitsbeleid voor Lommel SK

Sport is leuk en positief op voorwaarde dat het op een ethische en veilige manier gebeurt. Door structureel in te zetten op ethische thema’s tonen sportclubs aan hun leden dat grensoverschrijdend gedrag, discriminatie of een gebrek aan fair-play geen plaats hebben binnen de club. Een goed preventief en reactief beleid is hierbij noodzakelijk. Wij werden door de voetbalclub Lommel SK en de City Football group ingeschakeld om ondersteuning te bieden bij het uitwerken van hun eigen integriteitsbeleid.

Laura en an

Twee nieuwe collega’s

We mochten de afgelopen maanden twee nieuwe collega’s verwelkomen! Sinds november werkt Laura als beleids- en communicatiemedewerker en in februari startte An als beleidsmedewerker.

Profs

PrOFS project tegen sportfraude

In januari stelde de onderzoeksgroep Sportmanagement van de UGent het nieuwe FWO-project Profs voor. Een multidisciplinair project, waar ook juristen, criminologen en psychologen aan meewerken, zowel van UGent als KU Leuven.

  • Matchfixing
  • Fair Play
Simon

Casemanager Simon opgeleid tot Vertrouwenspersoon

Casemanager Simon volgde de opleiding Vertrouwenspersoon die door verschillende sociale secretariaten wordt aangeboden in het kader van de wet rond psychosociale risico’s op het werk. De rol van Vertrouwenspersoon biedt een interessant kader om de rol van Aanspreekpersoon Integriteit in de sport aan af te toetsen.

Lesgevers gezocht

Volg een train-de-trainer en word lesgever bij het Centrum Ethiek in de Sport

Als Centrum Ethiek in de Sport organiseren we jaarlijks heel wat vormingen over ethische thema’s voor de sportsector. We zoeken nieuwe lesgevers (freelance/vrijwilliger) om onze lesgeverspoule te versterken voor de vormingen over de aanpak van grensoverschrijdend gedrag in sport.

P1/11

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?