Nieuws

Kennisdag

Zeno Nols op Kennisdag Sport en Gender

Op maandag 17 juni 2019 organiseert Sport Vlaanderen de Kennisdag Sport en Gender in samenwerking met de Vlaamse Ombudsdienst en de diensten van het Vlaams Parlement. Aan de hand van lezingen en keuzesessies kom je meer te weten over dit thema. Ook ICES vzw zal aanwezig zijn: in de voormiddag geeft Zeno Nols een korte stand van zaken over de lopende analyse met betrekking tot de voornaamste uitdagingen rond gendergelijkheid en heteronormativiteit in de Vlaamse sportsector. In de namiddag geven we samen met RoSa vzw een workshop over hoe je concreet rond gender en heteronormativiteit aan de slag kan gaan.

  • Gendergelijkheid
  • Holebi’s en transgender
Nieuw huis ices

Wij zijn verhuisd!

Na bijna 10 jaar in het mooie Sint-Amandsberg zijn wij recent verhuisd naar het kloppende sporthart van Gent: het Huis van de Sport.

Jeffrey-f-lin-667165-unsplash

ICES zoekt lesgevers voor nieuwe vorming

Het Centrum Ethiek in de Sport ontwikkelde een nieuwe vorming ‘Aanspreekpersoon Integriteit (API) in de sportclub’. De vorming zal vanaf september 2019 worden aangeboden aan clubs. Daarom willen we onze huidige poule lesgevers uitbreiden. We zoeken losse medewerkers die deze sessie in een bepaalde regio af en toe willen geven.

Stop violence enfants

ICES op het congres ‘Sexual Violence against Women and Children in Sports’ in Helsinki

Op 29 en 30 april organiseerde EPAS en het Ministerie van Onderwijs en Cultuur van Finland in het kader van het Finse voorzitterschap van het Comité van ministers van de Raad van Europa een congres over seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen in de sport.

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Vertommen ongelijkspel voorplat

Nieuw boek! ‘Ongelijk spel’ door Tine Vertommen

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Variatiespel

Sportieve week tegen Pesten: Stip it, doe de moove, of speel het themaspel

Van vrijdag 22 februari tot maandag 1 maart loopt de Week tegen Pesten. Een initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, waar ook het Centrum Ehtiek in de Sport deel van uitmaakt. Samen met jou, met jouw school, jeugdvereniging of sportclub willen we werk maken van een pestvrije omgeving voor kinderen en jongeren.

  • Pesten
Shutterstock 742700092 gendergelijkheid

Maak je gemeente ethiek in de sport-proof!

​ICES wil in 2019 samen met ISB geïnteresseerde gemeenten ondersteunen in het vormgeven van een veilig sportklimaat.

Abstract-ai-art-355948

Binnenkort beschikbaar: nieuwe ondersteuningstool SGG voor sportclubs

Om sportclubs nog beter te ondersteunen in de aanpak van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag in de sport lanceert ICES vanaf maart een nieuwe ondersteuningstool.

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Nols-zeno

ICES start nieuw project genderongelijkheid en heteronormativiteit

Het Centrum Ethiek in de Sport begint aan een nieuw project rond genderongelijkheid en heteronormativiteit in de sport. Nieuwe medewerker Zeno Nols zal tot juni 2019 aan deze opdracht werken.

  • Gendergelijkheid
  • Holebi’s en transgender
Terugkomdag foto

Terugkomdag API’s 2018

ICES organiseerde op 10 oktober voor de eerste keer een terugkomdag voor de Aanspreekpersonen Integriteit. De terugkomdag zette in op kennisuitwisseling via intervisie maar ook via het verder uitdiepen van een aantal onderwerpen.

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Shutterstock 463593890

Betere informatiedoorstroming strafrechtelijke vervolgingen en veroordelingen

Sportfederaties of sportclubs zijn vaak niet op de hoogte van strafrechtelijke onderzoeken tegen leden, of vonnissen die werden uitgesproken. Dit leidde o.a. tot situaties waarbij trainers veroordeeld werden voor zedenfeiten, maar toch nog actief waren bij een sportclub. Justitie kent echter niet altijd de verschillende structuren en actoren binnen de sportsector, een problematiek die ze ook bij andere sectoren kennen.

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Ices aangepast-logo-rgb kleur

Verschuivingen Raad van Bestuur en Algemene Vergadering

In het kader van good governance streeft het Centrum Ethiek van de Sport naar een brede vertegenwoordiging in zijn bestuursorganen. Daarom deden we eerder dit jaar een oproep naar nieuwe kandidaten voor de Algemene Vergadering. Ook de Raad van Bestuur kende enkele verschuivingen.

P2/9

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?