Nieuws

Marketing-strategy-6229

Leidraad voor sportfederaties: Ethisch sporten in het beleidsplan

Raadpleeg hier onze nieuwe leidraad voor sportfederaties met inspiratie en voorbeelden om ethisch sporten te integreren in het beleidsplan.

Voorblad zeno ices tekengebied 1 kopie 3-2

Publicatie: 10 praktijkverhalen over sport, gendergelijkheid en seksuele diversiteit

Deze 10 praktijkverhalen over sport, gendergelijkheid en seksuele diversiteit bieden inspiratie, inzichten en concrete tips voor iedereen die betrokken is bij de organisatie en het beleid van sport. Download deze publicatie hier.

 • Gendergelijkheid
 • Holebi’s en transgender personen
 • Respect en solidariteit
 • Rechten van het kind
 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Corona

Geen bijscholingen tot 19 april

Gelet op de verdere verspreiding van het Coronavirus en gelet op de geactualiseerde inzichten en aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen, beslisten we om alle bijscholingen, zowel eigen organisaties als deze ism. Dynamo Project tot 19 april af te gelasten.

Omslagfoto weektegenpesten

Week tegen Pesten 2020: Doe mee!

Van vrijdag 14 februari t.e.m. vrijdag 21 februari 2020 vindt de 15de Vlaams Week tegen Pesten plaats. Een week lang maken we samen met jou duidelijk dat pesten nergens thuishoort, ook niet in de sport! Ontdek hier wat jouw sportorganisatie kan doen!

Afbeelding-sporters-socialmedia (002)

ENQUÊTE. Weddenschappen in jouw sport

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Andere Drugs (VAD) doet in samenwerking met Universiteit Gent een onderzoek naar de deelname van sporters aan sportweddenschappen. Op basis van deze resultaten kan een interventie ontwikkeld worden om sportclubs te ondersteunen om beleidsmatig te werken rond het thema gokken in de clubomgeving.

 • Matchfixing
Boy-1846310 960 720

Gebruik van afbeeldingen in de sport

Tijdens de reportage van Pano op ​16 oktober 2019 werd gewezen op de gevaren van het delen van schijnbaar onschuldige afbeeldingen op het internet.

ICES schreef een aantal maanden geleden een artikel voor ISB Magazine met tips rond fotografie. We geven hierbij richtlijnen mee rond het omgaan met afbeeldingen in de lokale sportcontext.

 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Hiker-1984421 1920

Geef je mening over ons volgende beleidsplan!

​Vul onze korte vragenlijst in en geef mee richting aan hoe ICES de komende jaren verder kan werken aan meer ethiek in de sport!

1445517320469

3 nieuwe vormingen in het aanbod van ICES

Afgelopen zomermaanden heeft ICES gewerkt aan 3 nieuwe vormingen. “Ouders langs de zijlijn, een vloek of een zegen?”en “Aan de slag als aanspreekpunt integriteit in je sportclub (club-API)” zijn 2 gloednieuwe vormingen. De bestaande vorming “Sport met Grenzen - lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag” werd helemaal vertaald naar de context van zwembaden.

 • Ouders
 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Omslagfoto sportenenhetbrein bijgesnedenwebsite2

Schrijf je nu in voor de studiedag “Sporten en het brein”!

Op donderdag 21 november organiseert ICES in het VAC (Virginie Lovelinggebouw) te Gent samen met Sport Vlaanderen, het Risicovechtsportplatform, de Fitness Organisatie en Gezond Sporten Vlaanderen een studiedag omtrent gezond en ethisch sporten.

Img-20190824-wa0006

Rapport ‘genderongelijkheid en heteronormativiteit in de sport’ + verlenging

Van januari tot juni 2019 werkte ICES aan een verkennende analyse over de uitdagingen rond genderongelijkheid en heteronormativiteit in de Vlaamse sportsector. We zijn blij dat we dit rapport nu beschikbaar kunnen stellen voor verschillende actoren. Daarnaast gaf Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters recent zijn akkoord voor een verlenging van het project tot het einde van 2019.

 • Gendergelijkheid
 • Holebi’s en transgender personen
 • Respect en solidariteit
 • Rechten van het kind
Matthias sport

In gesprek met Mr. Gay Belgium 2019 Matthias De Roover over sport

Op 1 juni 2019 werd Matthias De Roover verkozen tot Mr. Gay Belgium 2019. Matthias focuste tijdens zijn kandidatuur op de brug tussen holebi’s en sport. Wij gingen met Matthias in gesprek over de uitdagingen en mogelijkheden binnen de sport ten aanzien van holebi-inclusie.

 • Gendergelijkheid
 • Holebi’s en transgender personen
 • Respect en solidariteit
Patrick-perkins-etrpjvb0km0-unsplash

Nu beschikbaar: Toolkit SGG voor sportclubs

Met de Toolkit SGG vol voorbeelddocumenten en richtlijnen kan je als sportclubbestuurder meteen aan de slag en kom je in 6 stappen tot een clubbeleid dat seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt en aanpakt.

 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
P2/10

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?