Nieuws

Hiker-1984421 1920

Geef je mening over ons volgende beleidsplan!

​Vul onze korte vragenlijst in en geef mee richting aan hoe ICES de komende jaren verder kan werken aan meer ethiek in de sport!

1445517320469

3 nieuwe vormingen in het aanbod van ICES

Afgelopen zomermaanden heeft ICES gewerkt aan 3 nieuwe vormingen. “Ouders langs de zijlijn, een vloek of een zegen?”en “Aan de slag als aanspreekpunt integriteit in je sportclub (club-API)” zijn 2 gloednieuwe vormingen. De bestaande vorming “Sport met Grenzen - lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag” werd helemaal vertaald naar de context van zwembaden.

 • Ouders
 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Omslagfoto sportenenhetbrein bijgesnedenwebsite2

Schrijf je nu in voor de studiedag “Sporten en het brein”!

Op donderdag 21 november organiseert ICES in het VAC (Virginie Lovelinggebouw) te Gent samen met Sport Vlaanderen, het Risicovechtsportplatform, de Fitness Organisatie en Gezond Sporten Vlaanderen een studiedag omtrent gezond en ethisch sporten.

Img-20190824-wa0006

Rapport ‘genderongelijkheid en heteronormativiteit in de sport’ + verlenging

Van januari tot juni 2019 werkte ICES aan een verkennende analyse over de uitdagingen rond genderongelijkheid en heteronormativiteit in de Vlaamse sportsector. We zijn blij dat we dit rapport nu beschikbaar kunnen stellen voor verschillende actoren. Daarnaast gaf Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters recent zijn akkoord voor een verlenging van het project tot het einde van 2019.

 • Gendergelijkheid
 • Holebi’s en transgender personen
 • Respect en solidariteit
 • Rechten van het kind
Matthias sport

In gesprek met Mr. Gay Belgium 2019 Matthias De Roover over sport

Op 1 juni 2019 werd Matthias De Roover verkozen tot Mr. Gay Belgium 2019. Matthias focuste tijdens zijn kandidatuur op de brug tussen holebi’s en sport. Wij gingen met Matthias in gesprek over de uitdagingen en mogelijkheden binnen de sport ten aanzien van holebi-inclusie.

 • Gendergelijkheid
 • Holebi’s en transgender personen
 • Respect en solidariteit
Patrick-perkins-etrpjvb0km0-unsplash

Nu beschikbaar: Toolkit SGG voor sportclubs

Met de Toolkit SGG vol voorbeelddocumenten en richtlijnen kan je als sportclubbestuurder meteen aan de slag en kom je in 6 stappen tot een clubbeleid dat seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt en aanpakt.

 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Birthday-cake-380178 1280

ICES blaast 10 kaarsjes uit!

ICES bestaat 10 jaar. Tijd voor een reflectie over het verleden, het heden en de toekomst!

 • Armoede
20171101 130222

Nieuwe voorzitter ICES: “Zonder ethiek verliest sport zijn DNA”

Professor Kristine De Martelaer geeft na acht jaar als voorzitter van het Centrum Ethiek in de Sport (ICES) de fakkel door aan Piet Meneve. Kristine nam de rol op zich in september 2010, na het onverwachte overlijden van Marc Maes. Het hele team is Kristine zeer dankbaar voor de drive, creativiteit en menselijke warmte waarmee ze al die jaren aan de kar heeft getrokken. Ze blijft nog actief in de raad van bestuur en zal zo haar opvolger bijstaan met haar ervaring en enthousiasme. Maak hier alvast in vijf vragen kennis met de nieuwe voorzitter.

Kennisdag

Zeno Nols op Kennisdag Sport en Gender

Op maandag 17 juni 2019 organiseert Sport Vlaanderen de Kennisdag Sport en Gender in samenwerking met de Vlaamse Ombudsdienst en de diensten van het Vlaams Parlement. Aan de hand van lezingen en keuzesessies kom je meer te weten over dit thema. Ook ICES vzw zal aanwezig zijn: in de voormiddag geeft Zeno Nols een korte stand van zaken over de lopende analyse met betrekking tot de voornaamste uitdagingen rond gendergelijkheid en heteronormativiteit in de Vlaamse sportsector. In de namiddag geven we samen met RoSa vzw een workshop over hoe je concreet rond gender en heteronormativiteit aan de slag kan gaan.

 • Gendergelijkheid
 • Holebi’s en transgender personen
Nieuw huis ices

Wij zijn verhuisd!

Na bijna 10 jaar in het mooie Sint-Amandsberg zijn wij recent verhuisd naar het kloppende sporthart van Gent: het Huis van de Sport.

Jeffrey-f-lin-667165-unsplash

ICES zoekt lesgevers voor nieuwe vorming

Het Centrum Ethiek in de Sport ontwikkelde een nieuwe vorming ‘Aanspreekpersoon Integriteit (API) in de sportclub’. De vorming zal vanaf september 2019 worden aangeboden aan clubs. Daarom willen we onze huidige poule lesgevers uitbreiden. We zoeken losse medewerkers die deze sessie in een bepaalde regio af en toe willen geven.

Stop violence enfants

ICES op het congres ‘Sexual Violence against Women and Children in Sports’ in Helsinki

Op 29 en 30 april organiseerde EPAS en het Ministerie van Onderwijs en Cultuur van Finland in het kader van het Finse voorzitterschap van het Comité van ministers van de Raad van Europa een congres over seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen in de sport.

 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
P2/10

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?