Nieuws

Lommel sk

Een integriteitsbeleid voor Lommel SK

Sport is leuk en positief op voorwaarde dat het op een ethische en veilige manier gebeurt. Door structureel in te zetten op ethische thema’s tonen sportclubs aan hun leden dat grensoverschrijdend gedrag, discriminatie of een gebrek aan fair-play geen plaats hebben binnen de club. Een goed preventief en reactief beleid is hierbij noodzakelijk. Wij werden door de voetbalclub Lommel SK en de City Football group ingeschakeld om ondersteuning te bieden bij het uitwerken van hun eigen integriteitsbeleid.

Laura en an

Twee nieuwe collega’s

We mochten de afgelopen maanden twee nieuwe collega’s verwelkomen! Sinds november werkt Laura als beleids- en communicatiemedewerker en in februari startte An als beleidsmedewerker.

Profs

PrOFS project tegen sportfraude

In januari stelde de onderzoeksgroep Sportmanagement van de UGent het nieuwe FWO-project Profs voor. Een multidisciplinair project, waar ook juristen, criminologen en psychologen aan meewerken, zowel van UGent als KU Leuven.

  • Matchfixing
  • Fair Play
Simon

Casemanager Simon opgeleid tot Vertrouwenspersoon

Casemanager Simon volgde de opleiding Vertrouwenspersoon die door verschillende sociale secretariaten wordt aangeboden in het kader van de wet rond psychosociale risico’s op het werk. De rol van Vertrouwenspersoon biedt een interessant kader om de rol van Aanspreekpersoon Integriteit in de sport aan af te toetsen.

Lesgevers gezocht

Volg een train-de-trainer en word lesgever bij het Centrum Ethiek in de Sport

Als Centrum Ethiek in de Sport organiseren we jaarlijks heel wat vormingen over ethische thema’s voor de sportsector. We zoeken nieuwe lesgevers (freelance/vrijwilliger) om onze lesgeverspoule te versterken voor de vormingen over de aanpak van grensoverschrijdend gedrag in sport.

Sport met grenzen op jongerenmaat banner

Nieuw: Sport met grenzen op Jongerenmaat

Begin maart lanceerden we onze nieuwe tool: Sport met grenzen op Jongerenmaat. Met onze nieuwe tool willen we jongeren op een laagdrempelige manier laten praten en nadenken over grensoverschrijdend gedrag, zodat ze het leren herkennen en het indien nodig kunnen melden. De lancering bleef alvast niet onopgemerkt. VRT Nieuws bracht het in het radiojournaal en publiceerde een uitgebreid artikel op hun website. Je leest het hier!

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Guillaume-perigois-0nrkvdda2fw-unsplash

3 nieuwe Europese projecten

De afgelopen weken kregen we fijn nieuws: in 2021 starten maar liefst 3 nieuwe Europese projecten waaraan we als partner deelnemen. Samen met verschillende Europese organisaties zullen we werken rond grensoverschrijdend gedrag, goed bestuur en (on)gelijkheid.

Pexels-judit-peter-1766604

4 ICES-opleidingen vanaf nu aan te vragen als webinar

Zoals zoveel organisaties binnen én buiten de sport, heeft ook ICES versneld werk gemaakt van een digitaal opleidingsaanbod. Na enkele try-outs en de nodige aanpassingen, zijn 4 van onze vaste opleidingen vanaf nu als webinar beschikbaar op aanvraag. Bij elk van de webinar-opleidingen zoeken we maximaal de interactie met de deelnemers op.

  • Ouders
  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • Fysiek en psychisch geweld
Eposm 2-2

5.000 mensen delen hun ervaringen met matchfixing voor EPOSM

Het EPOSM-project (“Evidence-based Prevention Of Sporting-Related Match-Fixing”) heeft in november met succes de gegevensverzameling afgerond. Zes maanden lang werd in zeven Europese landen (Oostenrijk, België, Kroatië, Frankrijk, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk) een online vragenlijst over matchfixing afgenomen.

  • Matchfixing
Vst logo neg cmyk

Opstart Vlaams Sporttribunaal

Op 1 januari gaat het nieuwe Vlaams Sporttribunaal officieel van start.

Piet meneve

Nieuw beleidsplan: interview met onze voorzitter

De afgelopen maanden heeft het bestuur van ICES, samen met het team, het nieuwe beleidsplan voor de komende drie jaar opgemaakt. We bouwen verder op onze huidige werking maar leggen ook enkele nieuwe accenten. Onze voorzitter Piet Meneve vertelt je er graag meer over.

P2/12

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?