Nieuws

Ices aangepast-logo-rgb kleur

Zin om lid te worden van Algemene Vergadering ICES?

ICES wil zijn Algemene Vergadering verder uitbreiden, om een relevante vertegenwoordiger van de sportsector te blijven als erkende partner van de Vlaamse overheid. Samen met het personeelsteam tekenen de AV en de Raad van Bestuur de krijtlijnen uit voor de werking van de organisatie.

Img 6741 - ligge nd

Club-API Hannes over opleidingsdagen federatie: “Veel geleerd, een aanrader”

Verschillende federaties organiseren dit jaar opleidingen voor Aanspreekpersonen Integriteit bij clubs. De Vlaamse Zwemfederatie (VZF) organiseerde samen met ICES een vorming ‘Sport met Grenzen: het vlaggensysteem en de rol van API in jouw club’ in elke Vlaamse provincie. Het vlaggensysteem kwam aan bod, er werd dieper ingegaan op de rol van de API in een club, en het beleid van de federatie werd toegelicht. Voor vele beginnende API’s was het een goede start om de nieuwe functie op te nemen. Hannes Bes (28) volgde in april de sessie in Wommelgem, en is sinds dit jaar API bij Arvicola Zwemclub Kalmthout. Hij legt uit hoe hij die taak invult en wat hij leerde uit de opleiding.

Stockbeeld vergadering

Terugkomdag voor federatie-API’s

Na drie basisopleidingen voor federatie-API’s dit jaar, hebben bijna alle federaties een erkende en opeleide API (Aanspreekpersoon Integriteit). Dit najaar zet ICES in op een terugkomdag voor die gevormde Aanspreekpersonen Integriteit. De terugkomdag biedt de API’s de kans om van elkaars eerste ervaringen te leren via casusoverleg. Daarnaast komt ook hulpverleningsorganisatie ‘Stop it Now’ tips geven rond gespreksvoering en worden andere aspecten van de functie uitgediept.

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Vergeetint

Leestip voor sportouders: nieuw boek ‘Vergeet je sportzak niet’

Hoe je gezinsleven te organiseren als competitiesport je huiskamer binnensluipt? Daarover gaat het boek ‘Vergeet je sportzak niet’ van psychologe Veerle Valaert en coach Stefanie Falat.

  • Ouders
Top rode duivels

Rode Duivels zoeken nieuwe sociale partner

Pleegzorg Vlaanderen en les Familles d’Accueil waren twee jaar de sociale partner van onze Belgian Red Devils. Dit partnerschap werd na de oefenwedstrijd tegen Costa Rica op een indrukwekkende manier afgesloten door 400 pleegkinderen uit te nodigen op het voetbalveld zodat zij de Rode Duivels nog even konden gelukwensen alvorens zij naar Rusland vertrekken. Na het WK zullen de Belgian Red Devils een nieuwe sociale partner selecteren die zij twee jaar lang zullen ondersteunen met het volledige team.

  • Pesten
Ig armoede

Infografiek Armoede

Sport heeft een grote maatschappelijke relevantie en kan een uitermate geschikt platform bieden voor integratie van maatschappelijk kwetsbare groepen. De grote aantrekkingskracht van sport over alle grenzen en hokjes heen maakt het dan ook tot een belangrijk educatief middel voor zowel persoonlijke als sociale ontwikkeling.

Uit onderzoek blijkt dat sportdeelname beduidend hoger ligt dan andere vrijetijdsbestedingen en er daarbij ook (in meer of mindere mate) in slaagt om jongeren met diverse socio-culturele achtergronden te bereiken. Toch moet ook de sportsector steeds waakzaam blijven om iedereen de kans te geven om te sporten.

  • Armoede
Parentafbeelding

Tips voor ouders! Eerste resultaten project PARENT

Het Centrum Ethiek in de Sport is partner van het Europees project PARENT. Bedoeling was om een groep wetenschappers en praktijkorganisaties de juiste informatie samen te brengen die ouders kan helpen om hun kinderen een positieve ervaring te bezorgen in sport. Projectleider was Camilla Knight, als sportwetenschapper niet alleen een toonaangevende onderzoekster rond sportouders, maar ook adviseur van de Britse CPSU (Child Protection in Sport Unit). We zijn erg blij met de eerste resultaten van dit project, en delen die hier graag met jullie.

  • Ouders
Fotoantwerpen

Laatste kans opleiding federatie-API

In het kader van de beleidsinspanningen om seksueel grensoverschrijdend gedrag een halt te roepen organiseert de sportsector API-opleidingsdagen. Voor wie de kans niet had om deel te nemen aan de API-opleidingsdagen in februari en maart, hernemen we deze tweedaagse opleiding nog een laatste keer op 16 en 23 juni.

Dsc 0978 groepsfoto

Slotconferentie Voice: Leren van de ervaringen van overlevers

“Jouw stem - jouw leven - jouw waarheid”, met deze boodschap sloot de voormalige Ierse zwemster Karen Leach slotconferentie van VOICE af. Het Europees project “Voices for truth and dignity” wordt geleid door de Duitse Sportuniversiteit van Keulen en heeft als doel om seksueel geweld in de sport wetenschappelijk te onderzoeken. De focus ligt op de ervaringen van betrokkenen. 135 mensen uit zestien Europese landen namen deel aan de conferentie om te leren van betrokkenen hoe seksueel geweld zich in sport ontwikkeld, welke ondersteuning ze nodig hebben en hoe beschermende maatregelen kunnen worden genomen.

Pexels-photo-357514  large

Verslag Raad van Bestuur mei 2018

In het kader van good governance publiceert het Centrum Ethiek in de Sport beslissingen van de raad van bestuur op de website. Zodoende wordt de transparantie binnen de organisatie gewaarborgd, maar geven we mogelijke partners ook de kans om onze werking te leren kennen.

Veel leesplezier, u kan Centrum Ethiek in de Sport altijd contacteren via info@ethischsporten.be.

Vlaggen sport26

Ondersteuning integriteit breidt uit: nieuwe medewerkster en nieuwe maatregelen

Met de aanwerving van een nieuwe medewerkster Integriteit en nieuw ondersteunend materiaal heeft het Centrum Ethiek in de Sport zijn werking rond seksueel grensoverschrijdend gedrag uitgebreid. We zetten alles nog eens op een rijtje.

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
P2/8

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?