In gesprek met Mr. Gay Belgium 2019 Matthias De Roover over sport

  • Matthias sport
  • Gendergelijkheid
  • Holebi’s en transgender personen
  • Respect en solidariteit

© Foto: Geert De Rycke

Op 1 juni 2019 werd Matthias De Roover verkozen tot Mr. Gay Belgium 2019. Matthias focuste tijdens zijn kandidatuur op de brug tussen holebi’s en sport. Wij gingen met Matthias in gesprek over de uitdagingen en mogelijkheden binnen de sport ten aanzien van holebi-inclusie.

Dag Matthias, proficiat met jouw verkiezing tot Mr. Gay Belgium 2019. Waarom koos je tijdens je kandidatuur specifiek voor het thema sport?

Ik ben zelf zeer sportief aangelegd. Ik speel zelf voetbal op competitief niveau en op recreatief niveau doe ik aan minivoetbal en tennis. Mijn geaardheid is volledig aanvaard binnen mijn voetbalploeg. Daarom vond ik dat het tijd was om een positief verhaal te brengen rond holebi’s in de sport. Vooral om andere jongens en meisjes die in dezelfde situatie zitten te tonen dat er hoop is en dat een coming out in de sport niet noodzakelijk iets negatief hoeft te zijn. Voor ik me outte had ik schrik en was ik onzeker hoe men daarop zou reageren. Maar toen ik me outte, merkte ik dat er veel beter op werd gereageerd dan ik ooit had durven dromen.

Wat zijn volgens jou de voornaamste uitdagingen binnen de sport wanneer het gaat over holebi’s?

Een van de grootste uitdagingen is volgens mij dat spelers zich niet durven of kunnen outen als holebi. Sommigen hebben schrik voor de reacties van teamleden, supporters, sponsors, enzovoort. Daar moet meer op worden ingezet. Ten eerste denk ik dat het zeer belangrijk is om meer zichtbaarheid te geven aan holebi’s in de sport. Iedereen zou moeten begrijpen dat we veel meer kunnen bereiken wanneer we inzetten op diversiteit. Sportclubs zouden ook beter ondersteund moeten worden. Door te zorgen voor een betere omkadering zodat sporters de juiste support krijgen wanneer ze zich outen. Zowel van de club als van de overheid. Wanneer spelers zich meer thuis voelen in hun sport, presteren ze trouwens automatisch beter.

Ten tweede moet er veel meer op sensibilisering worden ingezet. Bij elke groep op een andere manier, want spelers benader je op een andere manier dan supporters. Er kan bijvoorbeeld worden langsgegaan bij clubs om sensibiliseringssessies te voorzien bij spelers, bestuurders en het management. Over hoe holebi’s homofoob gedrag beleven en hoe men op discriminerend gedrag kan reageren. Bij supporters kan er veel meer worden gewerkt aan de zichtbaarheid van holebi’s en bewustmaking. Supporters laten beseffen dat de spelers voor hen spelen en dat ze beter zullen presteren wanneer ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Ook sponsors kan men op een andere manier betrekken.

Welke organisaties kunnen de sportsector daarin ondersteunen? Hoe zie je dat concreet?

Ik denk daarbij vooral aan organisaties die vanuit een de nodige kennis concrete ondersteuning kunnen bieden aan verschillende soorten sportactoren. Dat kan bijvoorbeeld door jullie (ICES vzw) worden opgepakt. Maar ik denk ook aan Out For The Win, die al enkele jaren mooi werk verrichten rond dit thema.

Dat kan via presentaties, een workshop voor bestuurders of managers, of een vorming voor spelers. Een grotere visibiliteit kan worden gecreëerd door samen te werken met grote merken zoals Nike en Addidas. Waarom zouden we hen niet aanspreken om bijvoorbeeld de truitjes in het eersteklassevoetbal te voorzien van een subtiele regenboogvlag? Zo maken we diversiteit zichtbaar en creëren we visibiliteit. Dit kan kaderen in een strategisch actieplan. Er kan bijvoorbeeld ook een anoniem meldpunt worden opgezet waar sporters hun ervaringen kwijt kunnen en met iemand kunnen praten wanneer ze nog niet klaar zijn om zich openlijk te outen.

Welke initiatieven wil je zelf nemen als Mr. Gay Belgium?

Ik wil voornamelijk inzetten op de zichtbaarheid van holebi’s in de sport om zo de coming out te vergemakkelijken. Ik heb onlangs ook de zichtbaarheidscampagne ‘Pass the Message’ gestart op de Antwerp Pride. Dit deed ik door stickers uit te delen om die boodschap van diversiteit door te geven. In de sport en in het voetbal. Het komende jaar wil ik ook inzetten op sensibilisering en met clubs in gesprek gaan om hen te helpen in hoe ze meer kunnen inzetten op diversiteit en inclusie. Zodat spelers zich volledig kunnen thuis voelen in hun sport en hun talent maximaal kunnen ontplooien. Uiteraard is het belangrijk om samen te werken met de federaties, zoals de voetbalbond, en de minister van sport. Het is belangrijk dat verschillende sportactoren en -organisaties samenwerken omdat er dan veel meer kan worden bereikt!

Meer weten?

© Foto: Geert De Rycke
© Foto: Karin Vermeiren

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?