#kijknietweg bij grensoverschrijdend gedrag in de sport

  • Kijknietwegbanner
  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • Fysiek en psychisch geweld
  • Pesten
  • Eetproblemen

Mentale en fysieke mishandeling bij gymnasten, seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik… de voorbije maanden en jaren kwamen verschillende gevallen van grensoverschrijdend gedrag in de sportsector aan het licht. Omdat taboes, schuld, schaamte en angst een grote rol spelen, ervaren slachtoffers en omstaanders vaak barrières om de stap te zetten naar hulpverlening.

Daarom lanceert één van onze belangrijkste partners, Hulplijn 1712, een campagne over grensoverschrijdend gedrag in de sportsector. Centrale boodschap: kijk niet weg en contacteer hulplijn 1712 als je vragen hebt over grensoverschrijdend gedrag. Tijdens de campagne richt 1712 zich in de eerste plaats op omstaanders van psychisch, lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

“Omstaanders van geweld spelen een belangrijke rol bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag.”, aldus Wim Van de Voorde, coördinator van hulplijn 1712. “Ze kunnen het slachtoffer ondersteunen of contact opnemen met 1712. Ze kunnen ook bijdragen tot een klimaat in de sportclub waar niet wordt weggekeken van het probleem.”

Louise Carton en Aagje Vanwalleghem zetten mee hun schouders onder de boodschap van 1712 en getuigen zélf over grensoverschrijdend gedrag. Turnster Aagje Vanwalleghem en atlete Louise Carton hebben het over de schadelijke impact van psychisch en lichamelijk grensoverschrijdend gedrag en de schaamte en taboes die daarmee gepaard gaan.

Bekijk de volledige documentaires van Louise Carton en Aagje Vanwalleghem.

Wat kan jouw sportorganisatie doen om de campagne mee te ondersteunen:

1. Toon dat jullie niet wegkijk en roep iedereen in je sportorganisatie op om een #kijknietweg-filmpje te maken en te delen

2. Hang de campagne-affiches op zichtbare plekken, ook achter de schermen. De boodschap is dan ook niet bedoeld voor het publiek, maar voor de sporters, trainers, en iedereen actief in de sportorganisatie. Je kan de affiches hier downloaden of bestellen.

Wij kijken niet weg. En jij?

Lees alles over de campagne op de website www.kijknietweg.be en volg #kijknietweg op sociale media.

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?