Rapport ‘genderongelijkheid en heteronormativiteit in de sport’ + verlenging

  • Img-20190824-wa0006
  • Gendergelijkheid
  • Holebi’s en transgender personen
  • Respect en solidariteit
  • Rechten van het kind

Rapport

Van januari tot juni 2019 werkte ICES aan een verkennende analyse over de uitdagingen rond genderongelijkheid en heteronormativiteit in de Vlaamse sportsector. Dit project werd gefinancierd door Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters. Projectcoördinator en onderzoeker Zeno Nols ging voor deze analyse in gesprek met verschillende sportactoren in Vlaanderen en daarbuiten. We zijn blij dit rapport nu beschikbaar te kunnen stellen voor verschillende actoren, zowel binnen als buiten de sportsector. Het rapport van de verkennende analyse rondt af met een beknopte bespreking en drie aanbevelingen voor de (nieuwe) Vlaams Minister van Sport en bij uitbreiding de Vlaamse Regering en de sportsector zelf. We geven onze drie hoofdaanbevelingen hier alvast mee:

Verlenging

Er is ook ander goed nieuws: recent gaf Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters zijn akkoord voor een verlenging van het project tot het einde van 2019. Hierbij zal ICES een concreet en kwaliteitsvol plan van aanpak moeten uitwerken voor de Vlaamse sportsector.

Zeno Nols licht toe: “Uiteraard zijn we blij dat we via de analyse alvast een iets beter beeld hebben van de uitdagingen op vlak van gendergelijkheid en seksuele diversiteit binnen de Vlaamse sportsector. Met deze verlenging komt Muyters tegemoet aan onze eerste aanbeveling. Dat wordt sterk geapprecieerd in het veld. Maar het echte werk begint natuurlijk nu pas. De analyse toont ook aan hoeveel we vooral niet weten en begrijpen. Nu goed, we zijn begin juli meteen met de stuurgroep en enkele andere geïnteresseerde partners rond tafel gaan zitten. We bespraken hoe we de komende maanden zo relevant en effectief mogelijk rond deze twee thema’s aan de slag kunnen gaan.

Daarnaast is er de ruimte om heel leuke dingen te doen. Het plan van aanpak willen we in een aantrekkelijke brochure gieten waarin een aantal inspirerende sportactoren in beeld komen. Het is belangrijk om dergelijke koplopers te waarderen. Ook onze website en nieuwsbrief (onderaan in te schrijven of zie ‘nieuws’) stellen we voor hen ter beschikking. Zo gingen we reeds in gesprek met Mr. Gay Belgium 2019 Matthias De Roover. We willen als kenniscentrum ook enkele internationale academici aan het woord laten en verkennen waar internationale benchmarking mogelijk is. Tot slot, spraken we in juni nog op de Kennisdag Gender. Inmiddels organiseerden we tijdens het EK hockey een workshop rond sport en gender voor de Vlaamse Hockeyliga. Ook andere sportorganisaties klopten al aan onze deur.

De sector wil vooruit, onder andere met meer vrouwelijke deelnemers, coaches, leiders en openheid naar holebi’s en transgender en intersekse personen. Niet inzetten op gender en seksuele diversiteit is geen optie meer.

Vragen over het project of wil je Zeno contacteren? Dat kan via zeno@ethischsporten.be.

Downloads

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?