Topsporters steunen VOICE

  • Annsimons
  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag

“We moeten een grens trekken, zodat sport altijd veilig is”


VOICE is een Europees samenwerkingsproject tussen acht universiteiten dat seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport onderzoekt en in een later stadium aanbevelingen zal formuleren die sport veiliger moeten maken. In België maken de Universiteit Antwerpen en Thomas More, onder leiding van criminologe Tine Vertommen, en ICES deel uit van dit project. VOICE heeft vier Belgische topsporters als ambassadeurs weten te strikken: zwemmer Pieter Timmers (zilver op de Olympische Spelen 2016), wielrenster Ann-Sophie Duyck (goud BK tijdrijden 2014, 2015 en 2016), taekwondoka Jaouad Achab (wereldkampioen in 2015) en judoka Ann Simons (brons op de Olympische Spelen 2000).

De vier topsporters bundelen hun krachten in een campagnefilmpje voor VOICE. Hun statement klinkt luid en duidelijk: seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik hebben geen plaats in de sport, wie het overkomt treft nooit schuld en wie erover kan en wil praten kan terecht bij VOICE.

“Hoewel de jongste maanden in de ons omringende landen verschillende zaken van seksueel misbruik in de sport de media beheersten, blijft het in België oorverdovend stil”, zegt VOICE-onderzoekster Tine Vertommen. “Blijkbaar is het taboe in ons land groot, want er is geen enkele reden om aan te nemen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport hier minder voorkomt dan in andere landen. Ik heb de voorbije maanden enkele sterke getuigenissen verzameld van Vlaamse sporters die het meemaakten, en hun aangrijpende relaas spreekt boekdelen.”

Pieter Timmers, Ann-Sophie Duyck, Jaouad Achab en Ann Simons roepen sporters – zowel topsporters als competitiesporters en recreanten - op om duidelijk hun grens aan te geven en seksueel grensoverschrijdend gedrag nooit te tolereren. “Sommige sporters hebben misschien de indruk dat het erbij hoort, bijvoorbeeld bij sporten waar tegenstanders of trainers sowieso veel lichamelijk contact maken”, zegt judoka Ann Simons. “Maar het hoort er echt nooit bij.”

VOICE wil meer doen dan bewustmaking. VOICE wil slachtoffers van seksueel geweld in de sport een forum geven om hun verhaal te doen en om erkend te worden door de sportwereld. De verzamelde slachtoffergetuigenissen zijn de insteek om de preventie te verbeteren. Op dinsdag 5 september 2017 organiseert VOICE het erkenningsmoment ‘Luister’ om samen met de sportwereld aan de slag te gaan om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport te voorkomen. Alleen als we samen dit probleem aanpakken, kunnen we ervoor zorgen dat sport altijd leuk en veilig is.

Wie zijn/haar verhaal wil delen met VOICE, kan via de website http://voicesfortruthanddignity.eu/be de contactinformatie van de onderzoeker vinden.
Facebook pagina: https://www.facebook.com/seksueelgeweldindesport
Twitter account @VoiceVL #voicessport
Contactpersoon
Tine Vertommen
0494 129 545
Tine.Vertommen@thomasmore.be

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?