Vlaggensysteem op jongerenmaat!

  • Shutterstock 77605249
  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Vlaggensyteem…

Het huidige vlaggensysteem (www.sportmetgrenzen.be) is een box met 30 situaties voor sportbestuurders en -begeleiders om aan de hand van 6 criteria bewust om te leren gaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. De bijgaande vorming dient om de methodiek en concrete cases in te oefenen: douches, kleedkamers, sociale media,…

… op jongerenmaat!

Hoewel de reacties over het vlaggensysteem al sinds het begin erg positief zijn, zijn de box en de vorming enkel gericht op volwassenen. Daarom wil ICES de box en de vorming op maat van jongeren maken en hen (12-18 jaar) zelf een sterke stem in dat proces geven. ICES diende een projectaanvraag in bij YOUCA (www.youca.be) en kreeg middelen toegekend om de stem en kijk van jongeren in de sport maximaal in rekening te brengen bij het opmaken van een nieuw instrument voor jongeren zelf. Zowel het inschatten van de situaties zelf, als de werkvormen in de vorming zullen hierdoor veel beter aansluiten bij de leefwereld van de uiteindelijke doelgroep. Dit verzekert dat het nieuwe instrument voor jongeren niet slechts een doorslagje wordt van de bestaande box en vorming, maar echt een compleet nieuw, volwaardig instrument voor en door jongeren.

We vertrekken vanuit 30 situaties en gaan daarover met hen in gesprek via focusgroepen: hoe beoordelen zij deze situatie? Waar ligt voor jou de grens? Zou je bereid zijn om hier met begeleiders of je ouders in gesprek te gaan? Dit versterkt jongeren om hun eigen grenzen te leren kennen en aan te geven, en de grenzen van anderen te respecteren.

OPROEP

De doelgroep van dit project zijn jongeren van 12-18 jaar die affiniteit hebben met sport en beweging. Voor het samenstellen van de focusgroepen met jongeren doet ICES een oproep naar scholen, jeugdbewegingen en sportclubs die graag hun stem willen laten horen om het vlaggensysteem op maat van jongeren mee vorm te geven.

Wij komen tussen half april en eind mei langs op jouw sportclub of in jouw school om twee uur in gesprek te gaan over de situaties in het Vlaggensysteem. Bijkomend zal er ook een sessie georganiseerd worden in het Centrum Ethiek in de Sport (Gent) om ook individuelen de kans te geven om mee te doen, los van een sportclub of school.

Ben je 12-18 jaar en lid van een sportclub of een jeugdbeweging? Of ben je (sport)leerkracht en je denkt een groep gemotiveerde jongeren samen te krijgen om met ons aan de slag te gaan?

Stuur dan als de bliksem een mailtje naar evy@ethischsporten.be!

Voorbeeld situatie Vlaggensysteem: Een meisje wordt gefilmd terwijl ze langs de rand van een atletiekpiste van short wisselt. De beelden worden op Facebook gezet, en lokken al snel schunnige commentaren uit. Wat denk je hierover? Hoe zou jij reageren?

voorbeeld fiche Vlaggensysteem Sport
voorbeeld fiche Vlaggensysteem Sport

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?