ICES start nieuw project genderongelijkheid en heteronormativiteit

  • Nols-zeno
  • Gendergelijkheid
  • Holebi’s en transgender personen

Het Centrum Ethiek in de Sport begint aan een nieuw project rond genderongelijkheid en heteronormativiteit in de sport. Nieuwe medewerker Zeno Nols zal tot juni 2019 aan deze opdracht werken.

ICES wil de thema’s genderongelijkheid en heteronormativiteit in de sport diepgaander analyseren om daarna de nodige beleidsaanbevelingen te kunnen doen. Verschillende aanverwante thema’s zullen daarbij aan bod komen: holebifobie, het glazen plafond op bestuursniveaus in de sport, de loonkloof, de mannelijke sportcultuur, transgenders in sport, participatie van jongens en meisjes, enzovoort. Een belangrijk deel van de opdracht van Zeno is om te analyseren waar zich de grootste problemen stellen in de Vlaamse sport, en hoe we draagvlak kunnen vinden om daar aan te werken. Ter voorbereiding van dit projectvoorstel werd overlegd met çavaria, VSF, Out For The Win, het kabinet sport en Sport Vlaanderen.

De projectaanvraag werd ingediend bij Sport Vlaanderen en eind 2018 goedgekeurd. Op 16 januari kon ICES zo met een nieuwe medewerker aan deze opdracht beginnen.

Update

Het rapport van deze verkennende analyse is nu beschikbaar. Voor meer informatie, klik hier.

Over Zeno

Zeno Nols (geboren op 28 november 1986 te Wilrijk) behaalde in 2009 een Master in de Sociologie aan de Universiteit Antwerpen en in 2010 en 2018 respectievelijk een Postgraduaat Sportmanagement en een Doctoraat in de Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2010 ging hij als onderzoeker aan de slag bij de onderzoeksgroep Sport & Society (Vrije Universiteit Brussel). Daar werkte hij op verschillende onderzoeksprojecten rond de maatschappelijke meerwaarde van sport met betrekking tot de participatie van personen in maatschappelijk kwetsbare situaties, persoonlijke ontwikkeling, gemeenschapsvorming, tewerkstelling en detentie. In 2014 begon hij een doctoraatsstudie over ‘Sociale verandering door sport-voor-ontwikkelingsinitiatieven’ (sport for development of, in Vlaanderen momenteel couranter gebruikt, sociaal sportieve praktijken) vanuit een sociaal-pedagogisch perspectief. Binnen deze studie ging hij na hoe en in welke mate stedelijke sociaal sportieve praktijken kunnen bijdragen aan ontwikkeling en sociale verandering en op welke manier dit kan worden gemonitord en ondersteund.

Vragen over het project of wil je Zeno contacteren? Dat kan via zeno@ethischsporten.be.

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?