Safeguarding Youth Sport

Logo sys-2

Duur

1 januari 2014 - 30 juni 2015

Partners

ICES (projectleider), Child Protection in Sport Unit, NOC Croatia, ENGSO Youth, German Sport University, Lithuanian Sports University, NOC*NSF, Panathlon International, University of Oradea, University of Southern Denmark, Vrije Universiteit Brussel

Omschrijving

ICES coördineerde het Europese project Safeguarding Youth Sport in nauwe samenwerking met 10 partnerorganisaties uit 8 EU landen. Het project kreeg financiering van de Europese Commissie in het kader van de 2013 Preparatory Actions in the Field of Sport.

De 11 organisaties werkten samen om de fysieke en morele integriteit van jonge topatleten te vrijwaren door middel van het optimaliseren van trainings- en competitieomstandigheden. De verschillende partners – 5 universiteiten, 2 nationale Olympische Comités, 1 Europese en 1 internationale koepelorganisatie en 1 expertisecentrum inzake de bescherming van kinderen in de sport – ontmoetten elkaar tijdens 4 meetings.

Op 13 mei trok het project naar Brussel voor haar slotconferentie. Diverse actoren uit de Europese topsport (beleidsmakers, toptrainers, psychologen, Olympische Comités, sportfederaties…) werden bewustgemaakt van de risicofactoren en aangezet tot actie. Dit werd ingezet via een getuigenis van ex-topjudoka Gella Vandecaveye, het uiteenzetten van het probleem gekoppeld aan een oplossingsgerichte aanpak, inspirerende sessies met goede praktijken uit binnen- en buitenland, aanbevelingen en een pittig paneldebat tussen 8 internationale experts, gemodereerd door Lieven Van Gils.

Alle resultaten werden gebundeld in een handige booklet. Je vindt er info over het project, duiding bij integriteitsvraagstukken specifiek in jeugdtopsport, en een oplossingsgerichte aanpak geïllustreerd met 12 good practices (waarvan 4 uit Vlaanderen). Deze aanpak, aangevuld met specifieke aanbevelingen op maat van 5 doelgroepen, helpt de lezer op weg om met dit thema aan de slag te gaan.

Downloads

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?