Zelf aan de slag!

tools_smg_head_big

 

Elke actor in de sport kan zijn steentje bijdragen om een veilige sportomgeving te creëren voor alle sportende kinderen en jongeren! Ook jij! Ben je een sportdienst, sportfederatie, sportclub, bestuurder, sportbegeleider, zaalwachter, onderhoud- of poetspersoneel, redder, sporter… Iedereen kan binnen zijn mogelijkheden kleine tot grote initiatieven nemen.

Naast het pakket te bestellen en een vorming te volgen om zelf helemaal op de hoogte te zijn, kan je nog een stap verder gaan… We beseffen dat het niet eenvoudig is om dit thema aan te pakken en draagvlak te creëren binnen jouw organisatie. Hieronder vind je tal van originele manieren en hulpmiddelen om er helemaal voor te gaan!

 

filmpje

Filmpje

Er is een humoristisch filmpje ontwikkeld dat kort en krachtig weergeeft wat het thema inhoudt. Plaats het filmpje op jouw website, Facebook, nieuwsbrief… Je kan ook een stapje verder gaan en het in jouw sportaccommodatie, kantine, clubfeest, algemene vergadering laten afspelen! Sharing is caring!

Deurhangers

Wil je sporters, trainers, bezoekers, ouders... op een aangename manier aanzetten tot respectvol gebruik van de sportaccommodatie? Dan is onze 'Sport met grenzen'-deurhanger iets voor jullie! Zo investeer je in het bredere thema 'Lichamelijke en Seksuele Integriteit'. Bestel hier gratis deurhangers!

Presentatie

Het is niet eenvoudig om de thematiek en de inhoud van het pakket op een goede en overzichtelijke manier over te brengen aan je achterban. Om je hierbij te helpen ontwikkelde ICES een presentatie waar alle elementen kort naar voor komen. Download hier de presentatie.

We adviseren om eerst een korte 'theoretische' introductie te voorzien aan de hand van deze presentatie, om daarna meer praktisch aan de slag te gaat met het vlaggenpakket en de steekkaarten. Je kan in kleine groepjes overleggen per case, zodat iedereen de methodiek goed kan inoefenen.

Om de thematiek op een juiste en genuanceerde manier over te brengen, geeft ICES er de voorkeur aan die iemand van de organisatie zelf reeds een vorming 'Sport met grenzen' achter de rug heeft. Heb je zelf het gevoel dat je de thematiek nog onvoldoende onder knie hebt om hem te kunnen overbrengen naar een groep?

Actie

Hopelijk is jouw achterban overtuigd! Nu is het tijd voor actie! Plan een overleg, screen je beleid en pas de acties toe in jouw sportorganisatie (zie Beleidsinitiatieven). Maak daarnaast een vast agendapunt van dit thema zodat het beleid up to date blijft! Communiceer de initiatieven naar alle actoren van de sportorganisatie (sporters, ouders, sportbegeleiders…). Is er toch iets gebeurd in jouw organisatie? Analyseer de ernst via de methodiek van het Vlaggensysteem en volg het reactieplan vanuit de Beleidsinitiatieven.

Hulp

Kan je wel wat ondersteuning gebruiken om dit alles te realiseren? Contacteer ICES : info@ethicsandsport.com!

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?