Fairplay

Fair Play - Goede Praktijken

Blauwe kaart voor Fair play in het hockey

De blauwe kaart is het positieve ‘zusje’ van de welbekende groene, gele en rode kaart. De scheidsrechter kan een blauwe kaart geven aan een speler om een uitzonderlijk en opmerkelijk gebaar van respect of fair play te belonen.

Lees meer

SVS Fair Play campagne secundair onderwijs

Met de slogan ‘samen respectvol sporten’ richt de Stichting Vlaamse Schoolsport zich sinds september 2014 op scholieren uit het secundair onderwijs. Deze fair play campagne wil jongeren en leerkrachten sensibiliseren tot fair play in schoolsportcontext. De campagne werd ondersteund door een filmpje met peter van de actie Jelle Vossen, een handtekenaffiche, een fair play charter en verschillende affiches waarbij respect wordt gevraagd voor medespelers, trainers & supporters en accommodaties.

Lees meer

SVS Fair Play campagne basisonderwijs

Stichting Vlaamse Schoolsport roept basisscholen op om hun engagement rond fair play te benadrukken op woensdagnamiddagen. Zo kan de 2e graad fair play mascottes meebrengen naar tornooien om op de fair play tafel te plaatsen. De 3e graad kan door handtekenaffiches bij aanvang van de wedstrijd hun engagement omtrent fair play aantonen. Ook worden wedstrijdvestjes voorzien met daarop het fair play logo en leerkrachten kunnen hun leerlingen belonen met een Sammy Pet sticker ‘Iedereen doet mee!’.

Lees meer

Campagne VTS en ICES ‘Is Kiezen Verliezen’

Deze campagne van de Vlaamse Trainersschool en ICES focust zich op de rol van de trainer en de ethische begeleiding. Aan de hand van verschillende ethische dilemma’s worden trainers gestimuleerd om steeds te kiezen voor de meest ethische en duurzame oplossing. Via probleemsituaties worden bestaande initiatieven, ideeën en onderzoeksresultaten vertaald naar de sportpraktijk van veel trainers. Onder de maandelijkse thema’s vallen onder andere het overschrijden van grenzen en agressief spel.

Lees meer

Fair play arbitrage LVZ Cup

De Liefhebbers Zaalvoetbal Cup gaat voor het pure voetbalplezier en probeert daarom ook op een drempelverlagende manier te werken. Zo werden de scheidsrechters afgeschaft en staan de ploegen telkens in voor hun eigen wedstrijdleiding. Toch wordt fair play hoog in het vaandel gedragen: de ploegen beoordelen elkaars en enkele wedstrijden worden ook gevolgd door fair play waarnemers. De zeldzame ploegen die zich buiten de geest van fair play plaatsen, worden dan ook uit de LZV Cup gezet.

Lees meer

FIFA ‘My game is fair play’

Sinds 1997 vraag FIFA jaarlijks tijdens de FIFA Fair Play Days aan de deelorganisaties om via campagnes of activiteiten het thema in de schijnwerpers te plaatsen. Daarnaast lanceerde FIFA in 2005 een ‘code of conduct’ met tien vooropgestelde gedragslijnen. Ook biedt FIFA een fair play verklaring aan voor ploegkapiteins, evenals een tekst voor een stadionaankondiging . Daarnaast reikt FIFA jaarlijks en tijdens tornooien ook een FIFA Fair Play Award uit.

Lees meer

Campagne Vlaamse Vereniging voor Golf ‘Fair play, daar begint het mee. Play fair!’

Ook binnen de etiquette van het golfspel wordt van de spelers verwacht om in alle omstandigheden hoffelijk en sportief te blijven. In het kader van Ethisch Verantwoord Sporten lanceerde Golf Vlaanderen een campagne met de leuze: ‘Fair play, daar begint het mee. Play fair!’. De verschillende affiches behandelen thema’s als veiligheid, speeltempo, eerlijk spelen, respect voor de golfbaan, agressie en kennis van de regels. Tot slot kregen de golfers ook een lijst aan Gouden Fair Play Tips mee.

Lees meer

Fair Play at the Youth Olympic Games

De Youth Olympic Games van 2014 in Nanjing wou een boodschap van fair play uitdragen. Samen met het International Fair Play Committee werd een fair play stand opgericht en werden atleten betrokken in interactieve activiteiten en workshops. Ze kregen ook uitleg over team spirit, vriendschap, respect, samenwerking en communicatie. Door middel van concrete voorbeelden en bezoekjes van prestigieuze gasten werd de jonge atleten duidelijk gemaakt dat ook zij een fair play rolmodel kunnen worden.

Lees meer

Fair play wedstrijd en quiz Cleydael Golf & Country Club

Op 26 september 2014 hield Cleydael Golf & Country Club een eerste fair play wedstrijd, met als doel de spelers attent te maken op de fair play regels binnen de golfsport. Na de wedstrijd werd een quiz georganiseerd over de fair play thema’s die een jaar eerder in het fair play charter werden opgenomen. Om dit alles aantrekkelijker te maken, kregen de deelnemende spelers een pannenkoek en drankje aangeboden.

Lees meer

UEFA Respect Fair Play Reward

UEFA beloonde de meest faire ploegen uit de drie meest faire landen met een plaats in de eerste ronde van de UEFA Europa League. De criteria draaien rond positief spel, respect voor de tegenstander, respect voor de scheidsrechter, gedrag van het publiek en team officials, waarschuwingen en schorsingen. Vanaf het seizoen 2015/2016 wordt de deelname aan de Europa League ingewisseld voor een geldprijs dat aan een fair play actie dient te worden besteed.

Lees meer

Fair play Tiense Boccia Club

De Tiense Boccia Club zet in het kader van Ethisch Verantwoord Sporten in op fair play. Op hun website vinden boccia-spelers tal van tips en richtlijnen omtrent ethiek en fair play in hun sportclub. Drie grote thema’s worden hier behandeld: de houding van de speler in het algemeen en zijn of haar houding tijdens de training en tijdens de wedstrijd. Verschillende icoontjes helpen om enkele vuistregels beter te onthouden.

Lees meer

ISB signalisatiebord fair play

Het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid wil via verschillende signalisatiebordjes aanzetten tot correct zwembad- en sporthalbezoek. Naast tal van andere thema’s, is er ook een bord ontwikkeld omtrent fair-play, met als boodschap ‘Hier sporten = fair play en fun’. Deze bordjes kunnen tegen betaling besteld worden op de ISB-website.

Lees meer

Website Vlaamse Squash Federatie

De Vlaamse Squash Federatie schenkt heel wat aandacht aan fair play. Op de website wordt het belang uitgelegd van fair play en gekristalliseerd in drie trefwoorden: gedragswijze, denkwijze en verantwoordelijkheden. Ook worden de verantwoordelijkheden van verschillende commissies omtrent dit thema uit de doeken gedaan. Tot slot vind je er ook een overzicht van verschillende acties omtrent dit thema.

Lees meer

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?