Gendergelijkheid

Gendergelijkheid - Goede Praktijken

Always campagne ‘#LikeAGirl’

De ‘#LikeAGirl’ campagne van Always staat in het teken van empowerment van meisjes in hun puberteit. Via filmpjes wordt aangetoond dat ‘zoals een meisje’ handelen, geen negatieve connotatie hoeft te hebben en dat deze bijbetekenis cultureel geconstrueerd is. De campagne roept verder op om zoveel mogelijk foto’s, video’s (Vine, Instagram…) en #LikeAGirl tweets door te sturen, waarin meisjes kunnen delen hoe fantastisch het is om iets ‘als een meisje’ te doen.

Lees meer

Nike commercial ‘Voices’

In 2012 lanceerde Nike ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Title IX wetgeving in de Verenigde Staten de commercial ‘Voices’. Het filmpje toont getuigenissen van topatletes en staat stil bij de vele hindernissen die ze moesten overwinnen. Daarnaast heeft Nike nog andere commercials gelanceerd ter promotie van gendergelijkheid in sport en het dagelijks leven, zoals de ‘If you let me play’ campagne uit 1995 of het voorlichtingsfilmpje ‘Gender discrimination in sports’.

Lees meer

Nike campagne ‘Better for it’

In 2015 lanceerde Nike de campagne ‘Better for it’ (#betterforit). Het centrale filmpje, ‘Inner thoughts’ toont op een ludieke manier wat vrouwen denken terwijl ze sporten. De boodschap is dat vrouwen ondanks hun onzekerheden toch veel kunnen winnen bij het sporten. Dit wordt aangevuld door ‘Better for it challenge’: een dagelijks sportprogramma gespreid over drie maanden. De eerste maand richt zich op uithoudingsvermogen, de tweede maand op kracht en de derde maand op intensiteit.

Lees meer

Sensibiliseringsfilmpje UNESCO Bangkok ‘Only Girls Can Score’

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag van 2012, maakte UNESCO Bangkok een visueel verslag van een gemengde voetbalwedstrijd voor jongeren, onder de titel ‘Only Girls Can Score’. De ploegen konden winnen door hun vrouwelijke speelsters zo luid mogelijk aan te moedigen ter promotie van gendergelijkheid. Het filmpje laat de jongeren zelf aan het woord en maakt duidelijk dat sportparticipatie meisjes helpt in het kweken van zelfvertrouwen.

Lees meer

Commissie Eurolympics ‘Gender quality’

In 2013 vond de eerste samenkomst plaats van de ‘Gender quality’ commissie (toen nog ‘Women and equality in sport’ commissie) van de Europese Olympische Comités. De commissie heeft als doel vrouwen in heel Europa te doen sporten en een grotere vertegenwoordiging van vrouwen binnen sportorganen en nationale Olympische Comités te promoten. De commissie gelooft ook sterk in het belang van educatie en cultuur op jonge leeftijd om vrouwen en meisjes de kans te geven op actieve sportparticipatie.

Lees meer

IOC ‘Women and Sport Awards’

Dat het Internationaal Olympisch Comité verder wil inzetten op gendergelijkheid, bewijzen de Women and Sport Awards. Met deze prijzen wil het IOC vrouwen belonen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de participatie van vrouwen en meisjes binnen sport op alle niveaus. De winnaars, afkomstig uit alle continenten, krijgen als beloning de kans om nieuwe continentale, nationale en regionale initiatieven te ontwikkelen met de financiële steun van het IOC.

Lees meer

Sensibiliseringsfilmpje Women’s Sport Foundation ‘You have the right to play’

Women’s Sport Foundation lanceerde een filmpje over het belang en de gevolgen van de Title IX wetgeving in de Verenigde Staten. Verschillende Amerikaanse Olympische atletes en wereldkampioenen pleiten voor gelijke kansen voor vrouwen binnen sport en elke andere gesubsidieerde activiteit. Het filmpje brengt verslag van de vooruitgang die geboekt werd sinds de implementatie van Title IX in 1972, maar geeft tegelijk ook aan dat er nog steeds heel wat werk aan de winkel is.

Lees meer

Ladies Fun Sports fietstocht en looptocht ‘Ladies ride & ladies run’

Ladies Fun Sports, een online en offline community voor vrouwen die geïnteresseerd zijn in sporten en bewegen, organiseerde op 31 mei 2015 een ‘Ladies Ride & Ladies Run’ in Oudenaarde. Vrouwen konden kiezen tussen een looptocht van 6 km en 12 km, of een fietstocht van 65 km of 105 km.

Lees meer

Sociaal project Berchem Sport ‘One team, one shirt!’

Voetbalclub Berchem Sport startte in 2015 een nieuw sociaal project onder de noemer ‘One team, one shirt!’. De club wil zich engageren door meisjes- en vrouwenvoetbal een plaats te geven binnen de eigen rangen. Het doel is om vanaf het seizoen 2015-2016 in competitie aan te treden met een vrouwenelftal. Alle geïnteresseerde vrouwen en meisjes vanaf 14 jaar zijn dan ook welkom.

Lees meer

Project Sport England ‘Back to netball’

Sport England wil vrouwen overtuigen om levenslang een sportgewoonte aan te kweken. Zo biedt het financiële ondersteuning bij het ‘Back to netball’ project, dat vrouwen van alle leeftijden opnieuw met sport in aanraking wil laten komen. Vrouwen leren er de basisvaardigheden aan van netbal en eindigen hun lessen met een vriendschappelijk wedstrijd om hun nieuwe vaardigheden in de praktijk om te zetten. Sinds de opstart in 2010 bereikte dit project al meer dan 60.000 Britse vrouwen.

Lees meer

Women in Sport ‘Women’s sport week’

Het Britse ‘Women in sport’ komt op voor de rechten van vrouwen binnen sport, met speciale aandacht voor het beoefenen van sport, tewerkstelling binnen sportorganisaties en visibiliteit van vrouwen in de sport. De ‘Women’s sport week’ richt zich vooral op het stimuleren van de visibiliteit van vrouwensport in de media. De campagne wordt ondersteund door overheidsinstanties, BBC, Sky Sports, Sport England en anderen binnen de sportsector. Via #WSW2015 wordt de campagne ook online gevoerd.

Lees meer

Campagne Sport England ‘This girl can’

‘This girl can’ is een nationale campagne ontwikkeld door Sport England in het teken van actieve en sportende vrouwen, ongeacht hun conditie, leeftijd of gewicht. De ‘These girls can’ - filmpjes zijn getuigenissen van vrouwen die ondanks bepaalde inhibities een actief en sportief leven leiden. Verschillende drempels passeren de revue, zoals overgewicht, de combinatie met moederschap, fysieke onzekerheden bij het sporten, of mannelijke en vrouwelijke stereotypen bij vechtsporten.

Lees meer

Street games project ‘Us Girls’

Het Britse project ‘Us Girls’, winnaar van de ‘National Lottery Award for Best Sports Project’, werd in 2011 opgericht om de participatie van vrouwen in sport te verhogen. Via ‘street games’ werden vooral vrouwen uit kwetsbare gemeenschappen aangesproken. Ondertussen loopt het project nog steeds door, in samenwerking met verschillende vrijwilligersorganisaties, lokale autoriteiten, fondsen, universiteiten en professionele sportclubs. Aan het project werd ook een onderzoeksprogramma gekoppeld.

Lees meer

Drempelverlagend project Sport England ‘I will if you will’

Met het ‘I will if you will’ project wil Sport England fysieke (locatie en tijd) en emotionele (gebrek aan vertrouwen) participatiedrempels voor vrouwen verlagen. Het pilootproject heeft volgende hoofdactiviteiten: (1) het aanbieden van bekende sporten in onbekende vormen, zoals ‘cardio tennis’ of ‘school-gate rounders’ voor moeders; (2) outdoor fitness in parken en groepslopen; (3) dans- en fitnesssessies zoals zumba en aerobic; (4) programma’s gericht op oudere vrouwen, zoals Pilates.

Lees meer

Damesliga trofee ‘Sparkle’

Omdat op de uitreikingen van de Gouden Schoen amper aandacht uitgaat naar het vrouwenvoetbal, werd in 2015 de Sparkle gelanceerd. Deze trofee beloont de beste speelster uit het Belgische vrouwenvoetbal. Zo wil de Damesliga meer aandacht voor het vrouwenvoetbal en hoopt het ook meer speelsters te rekruteren. De eerste Sparkle werd gewonnen door Tessa Wullaert van Standard Fémina, voor Laura Gorniak (Bergen) en Anneleen Segers (Aalst). Julie Biesmans van Standard Fémina werd belofte van het jaar.

Lees meer

Traject ‘Sportparticipatie van meisjes en vrouwen met een etnisch cultureel diverse achtergrond’

Gericht op meisjes en vrouwen met een etnisch cultureel diverse achtergrond richt dit traject zich op een doelgroep die minder participeert aan sport en voor wie verschillende participatiedrempels nog steeds gelden. Er werden vijf sportpraktijken gevolgd met als doel om van deze doelgroep te leren, om hen van elkaar te laten leren en om hen te ondersteunen waar nodig. Het verdiepingstraject werd uit de grond gestampt in samenwerking met Bloso, het Departement CJSM, ISB, VSF, SVS, VGC en Demos.

Lees meer

Discover Football voetbalfestival ‘Beyond (B)orders’

Van 28 juni tot 5 juli 2015 was Berlijn de gaststad voor het ‘Beyond (B)orders’-festival. De Duitse organisatie Discover Football is een netwerk dat via voetbal ijvert voor een wereld waarin vrouwen en meisjes aan sport kunnen doen zonder te worden gediscrimineerd. Het ‘Beyond (B)orders’-festival legt de focus op empowerment van vrouwen wereldwijd, met een voetbaltornooi en verschillende workshops over voetbal als middel voor solidariteit, interculturele uitwisseling en ‘female empowerment’.

Lees meer

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?