Matchfixing

Matchfixing - Goede Praktijken

FIFPro “Say No to Match-Fixing”

FIFA en FIFPro zetten zich beide in voor de bescherming van de integriteit van voetbal en alle leden van de voetbalfamilie. Het doel van de campagne is om de integriteit van het voetbal te beschermen, om het bewustzijn van de gevaren van wedstrijdvervalsing te vergroten, om positieve rolmodellen voor spelers te bieden en om voetbalspelers - en alle andere leden van de voetbalfamilie - te beschermen en op te voeden hoe je elke poging om wedstrijden te manipuleren kunt herkennen, weerstaan en rapporteren.

Lees meer

FIFPro Don’t Fix It

Een project met steun van de Europese Unie waarin spelersvakbond FIFPro samen met de UEFA en de Universiteit van Birkbeck (Londen). Ze ontwikkelden een educatie- en preventieprogramma rond wedstrijdvervalsing in het voetbal aanpakt. De belangrijkste doelstellingen van het project waren om het bewustzijn over de gevaren van wedstrijdvervalsing te vergroten, de voetbalstructuren te verstereken, de risicofactoren voor matchfixing te beperken, en sterke netwerken op nationaal en Europees niveau tot stand te brengen. Als resultaat van de campagne werden een Gids voor Goede Praktijken en een Gedragscode tegen matchfixing ontwikkeld.

Lees meer

Online training Nationale Sportvereniging (Zweden)

De Zweedse sportfederatie lanceert een webeducatie voor middelbare scholieren tegen matchfixing en gokverslaving. De gratis tool is specifiek gericht op jongeren in het hoger secundair onderwijs. Vaak is het in de middelbare school dat jonge mensen in contact komen met het gokken en tegelijkertijd is het ook de leeftijd waar de activiteiten voor sporters intensiever worden en ze zelf gokobjecten worden.

Het onderzoek toont ook aan dat jonge mensen op onze sportacademies een bijzonder risico lopen als het gaat om het lijden aan problematisch gokken. Al met al maakt dit het erg belangrijk dat de atletische jeugd van vandaag kennis opdoet over de achterkant van games en weddenschappen “, zegt Johan Claesson, coördinator matchfixing, van de Swedish National Sports Association.

Lees meer

Get Addicted to Sport Values (GETVAL)

Erasmus + Sport Project promoot de positieve waarden van sport bestrijdt mogelijke bedreigingen voor de integriteit van sport, zoals doping, discriminatie, geweld en matching-fixing. GETVAL doet dit met educatieve sportactiviteiten en beleidsrichtlijnen voor sportinstellingen.

Lees meer

True Sport Campaign

True Sport is een reeks initiatieven om de waarden van eerlijke sport (True Sport) te verspreiden. Er zijn zeven True Sport Principles die te allen tijde in het spel moeten zijn om sport goed te laten zijn. De principes zijn “Go for It”, “Play Fair”, “Respect Others”, “Keep it Fun”, “Stay Healthy”, “Include Everyone”, and “Give Back”.

Lees meer

Be True Be You, Believe in Sport (IOC)

Op de website Prevention of Competition Manipulation geeft het IOC een gedetailleerd overzicht van de belangrijkste kwesties die met matchfixing samenhangen. Het IOC gebruikt een driepijlerbenadering: Regulations and Legislation, Awareness Raising and Capacity Building, and Intelligence and Investigations. BelieveInSport is de educatieve campagne van het IOC om bewustwording te creëren over wedstrijdvervalsing. Het maakt gebruik van verschillende hulpmiddelen zoals een gedragscode, video’s en e-learningmodules.

Lees meer

Tennis Integrity Protection Programme (TIPP)

TIPP is een interactief online e-learningprogramma om u vertrouwd te maken met de regels van het Tennis Anti-Corruption Program (TACP). Je leert hoe je jezelf kunt beschermen tegen de bedreigingen van gokgerelateerde corruptie en de rol die je moet spelen bij het handhaven van de integriteit van tennis. TIPP is verplicht voor alle spelers en officials en moet om de twee jaar worden voltooid. Het wordt ook aanbevolen dat iedereen die bij tennis werkt, zoals coaches, toernooimedewerkers en agenten, het programma voltooit.

Lees meer

Play Fair Code Oostenrijk

In 2012 richtten het Oostenrijkse ministerie van sport, de Austrian Football Association (AFA) en de Austrian Football League gezamenlijk de ‘Vereniging voor de Bescherming van de Integriteit in de Sport’ op. De vereniging, die dagelijks actief is onder de merknaam ‘Play Fair Code’, werd bijgetreden door belangrijke sportactoren, waaronder de Oostenrijkse Federale Sportorganisatie, het Oostenrijkse Olympische Comité, de Oostenrijkse Ski Federatie, de Federatie van Bookmakers, de Oostenrijkse Lotterijen, de Oostenrijkse IJshockey Liga (Erste Bank Eishockey Liga), de Oostenrijkse Basketbalfederatie (Admiral Basketball Bundesliga), en de Tennis Federatie, samen met een scala aan Oostenrijkse gokaanbieders.

Strategisch concentreren ze zich op preventie en monitoring. Met vormingen voor jonge (prof)sporters benadrukken ze de mogelijk vergaande gevolgen voor elke individuele atleet die betrokken raakt bij wedstrijdvervalsing. Ze richtten ook een ombudsdienst op voor wedstrijdvervalsing.

Lees meer

Protect Integrity

Een gezamelijk Erasmus + project met partners van EU Athletes, European Sport Security Association, European Gaming and Betting Association en de Remote Gambling Association. Het project beoogt onder meer het informeren van spelers over sportintegriteitskwesties en het waarschuwt voor de risico’s en gevaren van wedstrijdvervalsing. Het project verzorgde face-to-face onderricht voor bijna 15.000 Europese elite-sporters en jeugdatleten in 11 landen en 10 verschillende sporen. Er is ook een gedragscode ontwikkeld die bestaat uit vijf hoofdrichtlijnen die atleten aanmoedigen om integer te handelen.

Lees meer

Australian National Policy on Match-Fixing in Sport

Australië heeft een nationaal beleid tegen wedstrijdvervalsing, vormgegeven door de National Integrity of Sport Unit. dat zowel doping, matchfixing als andere bedreigingen voor de sport behandelt. Ze moedigen het gebruik van hun anti-match-fixing gedragscode en beleidssjablonen aan, beide online beschikbaar. Ze geven een overzicht van modelvoorzieningen, regels en procedures als leidraad voor sportorganisaties om hun eigen beleid en gedragscode te ontwikkelen. Ze maken ook gebruik van een e-learningprogramma om mensen te helpen begrijpen wat matchfixing is, wat de consequenties hiervan zijn en hoe je dit kunt herkennen en rapporteren.

Lees meer

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?