Kinderrechten

Rechten van het kind - Goede Praktijken

Bewustmakingscampagne Team Unicef en Vamos Jogar ‘We can be even better’

Team Unicef en Vamos Jogar sloegen tijdens het WK voetbal de handen in elkaar met de campagne ‘We can be even better’, steunend op artikel 31 van de Rechten van het Kind. Om hun recht op veilig en inclusief sporten te vrijwaren, moeten kinderen de ruimte en de faciliteiten krijgen om te sporten. Daarbij is het noodzakelijk om de lichamelijke en psychologische integriteit van kinderen te respecteren en hun recht op bescherming, gezondheid, educatie en familie- en gemeenschapsleven te vrijwaren.

Lees meer

Project Terre des Hommes ‘Children Win’

Het ‘Children win’-project van het Zwitserse Terre des Hommes focust zich op kinderrechten bij grote sportevenementen zoals het WK voetbal of de Olympische Spelen, door de verschillende risico’s en opportuniteiten voor kinderrechten te screenen voor, tijdens en na het sportevenement. Mogelijke risico’s zijn kinderarbeid, seksueel misbruik, politiegeweld, etc. Mogelijke opportuniteiten zijn bepaalde psychosociale voordelen, interculturele dialoog, meer sportactiviteit, betere infrastructuur etc.

Lees meer

Junior Sport Codes of Behaviour

De Australische Sportcommissie heeft een aantal gedragscodes opgesteld om het recht op sport in een veilige en ondersteunende omgeving voor jongeren een draagvlak te bieden. De gedragscodes richten zich op iedereen die actief is in jeugdsport: spelers, ouders, coaches, leraars, beheerders, officials, media en toeschouwers.

Lees meer

Brief aan Sepp Blatter

Omdat voormalig FIFA-baas Sepp Blatter in 2014 in een interview beloofde om zijn betrokkenheid ten aanzien van de mensenrechten van naderbij te bekijken, schreef de Zwitserse organisatie Terre des Hommes hem een open brief. De brief riep Blatter op om zich aan zijn beloftes te houden en was een oproep voor een verenigde inspanning (FIFA, organiserende landen, sponsors, organisatiecomités etc…) om vooral de kinderrechten in acht te nemen.

Lees meer

Child Reach project ‘Sports Initiative’

Met het ‘Sports Initiative’ project biedt Child Reach kinderen in Nepal gratis ploegsport aan. Deelnemers krijgen gratis water en voedsel en krijgen waarden mee als teamwork, fair play en individuele ontwikkeling mee. Door sport als vak te integreren in schoolopleiding, wil het project ervoor zorgen dat kinderen minder snel de school verlaten. Naast verschillende educatieve en gezondheidsvoordelen, zorgt het project er ook voor dat kinderen zich minder snel tot onveilig gedrag laten verleiden.

Lees meer

Brochure Noorse Skibond ‘Sport Skiing for Children: Provisions and Rights’

De brochure ‘Sport Skiing for Children’ van de Noorse Skibond stelt de noden van de kinderen centraal. Het doel is om ongeacht talent en ambities alle kinderen welkom te laten voelen in elke skiclub. In de brochure worden daartoe verschillende richtlijnen meegegeven en zeven absolute rechten voor de kinderen. Voor de verschillende leeftijdsgroepen werden ook nog verschillende ontwikkelingsplannen opgesteld.

Lees meer

Gekoppeld aan het WK voetbal en de Olympische Spelen in Brazilië, heeft Globelink het ‘No Rights, No Glory’ project lopen rond kinderrechten in Noord en Zuid. Gedurende drie jaar lang worden jongerengroepen begeleid, met als doel getuigenissen te verzamelen en meningen af te toetsen tussen Noord en Zuid. Deze vormen de basis voor een uitdagingenspel dat uiteindelijk zal uitmonden in een educatieve tool omtrent kinderrechten.

Lees meer

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?