Eetproblemen

Eetproblemen - Instrumenten

Website Sport Vlaanderen ‘Eetproblemen in de sport’

De website ‘Eetproblemen in de sport’ van Sport Vlaanderen voorziet in heel wat info en context over dit thema. (Top)sporters leren signalen herkennen, kunnen getuigenissen lezen en komen te weten hoe ze hierover contact kunnen zoeken. Ook ouders en trainers leren signalen te herkennen, hoe ze preventief kunnen tewerk gaan en hoe ze moeten interveniëren. Verder krijg je een antwoord op de vraag wanneer we verschillende begrippen kunnen gebruiken.

Lees meer

Website ‘Gezond sporten’ sportvoeding

Op de website ‘Gezond sporten’ van de Vlaamse Overheid vinden sporters heel wat informatie terug over sportvoeding, met als basis de actieve voedingsdriehoek. Daarna spitst de site zich toe op sportvoeding en vind je meer info over energieverbruik, koolhydraten en eiwitten, de invloed van hydrateren, eten voor/tijdens/na de inspanning, het verliezen en winnen van gewicht, voedingssupplementen etc. Dit alles wordt tot slot nog aangevuld en geconcretiseerd door praktijkvoorbeelden.

Lees meer

Toolkit NEDA ‘The Coach & Athletic Trainer Toolkit’

De toolkit van het Amerikaanse National Eating Disorders Asociation (NEDA) behandelt verschillende mythes over eetstoornissen binnen sport en leert je om fysieke en emotionele signalen te herkennen. Ook de impact op de sportprestaties wordt besproken en je kan er ideeën opdoen voor het assisteren van betrokken atleten, gaande van preventie tot eerste interventie. Tot slot vind je er nog heel wat persoonlijke verhalen in terug van voedingsspecialisten, psychologen, trainers en atleten.

Lees meer

Momsteam praktische tips voor ouders van atleten met eetstoornissen

Op deze webpagina van MomsTeam krijgen ouders van sporters met eetstoornissen een korte introductie tot het thema, gevolgd door een oplijsting van signalen die op problematisch eetgedrag kunnen duiden. Tot slot voorziet MomsTeam in een hele resem praktische tips voor ouders, zoals het zoeken van professionele hulp, het aangaan van de dialoog met je kind, het aanspreken van zowel de mentale als de fysieke gezondheid, het vermijden van ‘scare tactics’, etc.

Lees meer

Digital Media Literacy Toolkit ‘Get Real!’

De prominente aanwezigheid van ‘ideaalbeelden’ binnen (digitale) media en de link met succes, geluk en populariteit, kan het zelfbeeld aantasten en tot eetstoornissen leiden. Deze toolkit behandelt mediageletterdheid in de digitale cultuur en wil jongeren hierin opleiden, engageren en sterker maken. Via de toolkit wordt jouw digitale voetafdruk getest, kan je jezelf testen qua ‘body image’ of mediageletterdheid, krijg je meer achtergrondinfo en leer je hoe je acties kunt ondernemen.

Lees meer

Brochure Irish Football Association ‘Health & Nutrician advice guide’

De Irish Football Association heeft een sensibiliseringsbrochure ontwikkeld over voeding en gezondheid voor alle betrokkenen bij het voetbal: voetballers, coaches, ouders en clubs. Je vindt er informatie over gezond eten en drinken en uitleg over koolhydraten, proteïnen, vetten en vitamine. Verder wordt ook het belang van een goede mentale gezondheid onderstreept en worden de gevaren van stress en alcohol- en drugsgebruik beschreven.

Lees meer

Gids Beat ‘Eating disorders: an athlete’s guide / a coach’s guide’

De Britse non-profitorganisatie Beat wil zoveel mogelijk mensen ondersteunen met eetstoornissen. Daarvoor richten ze zich ook op sporters met een gids voor zowel atleten als voor coaches. Atleten en coaches vinden daarin uitleg over anorexia en boulemie en de acties die ze kunnen ondernemen. De gids voor coaches geeft ook nog een antwoord op verschillende FAQ’s.

Lees meer

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?