Geweld

Fysiek en psychisch geweld - Instrumenten

Publicatie Jeugd & Vrede (Tumult) ‘Halt aan agressie!’

Deze uitgave van Tumult (vroeger Jeugd & Vrede) geeft duiding over het waarom van agressief gedrag bij jongeren en hoe je er als begeleider mee kunt omgaan. Zo wordt uitgelegd hoe je je preventief kunt handelen en agressie zo weinig mogelijk kansen geeft. Ook wordt stap voor stap duidelijk gemaakt hoe je best kan reageren tegen agressie. In het laatste hoofdstuk kan je aan de slag aan de hand verschillende oefeningen. Iedereen die met jongeren bezig is, kan handige tips uit dit boekje halen.

Lees meer

Boek ICOBA ‘Tijd voor agressiebeleid’

Het boek ‘Tijd voor agressiebeleid’ van ICOBA is gericht op iedereen die wil werken rond agressiebeheersing. Het boekt start met een inleidend hoofdstuk over agressie en agressiebeheersing. Via de 5 W’s in het agressiebeleid (willen, weten, wegen, werken en waken) en maatregelen op verschillende niveaus wordt een dynamisch model aangereikt om een agressiebeleid te ontwikkelen. Het hoofdstuk werkwinkelen (ook downloadbaar) bevat tot slot een resem aan praktische instrumenten.

Lees meer

Hulplijn ‘1712’

De hulplijn ‘misbruik, geweld en kindermishandeling’ op het nummer 1712 is een initiatief van de Vlaamse Overheid. Iedereen die met vragen zit over geweld (slachtoffer, pleger, betrokkene of derde) kan anoniem en gratis op dit nummer terecht. Een professionele hulpverlener luister naar je verhaal en helpt je op weg of verwijst je door naar de juiste personen of diensten in je buurt. Dit alles in het teken van de drieledige opdracht: informeren, adviseren en doorverwijzen.

Lees meer

Advies Vlaamse Jeugdraad ‘Geweld in de georganiseerde vrije tijd’

In 2012 werd door de Vlaamse Jeugdraad beslist een traject ‘Geweld in de georganiseerde vrije tijd’ op te zetten dat in 2014 uitmondde in zes grote adviezen. De nadruk ligt op hoe jeugdbegeleiders en sportmedewerkers in praktijk omgaan met geweld en wat de noden zijn. De adviezen spruiten voort uit een online vragenlijst gericht aan jeugd- en sportorganisaties, focusgroepen met begeleiders en drie vormingsavonden ‘Slaat ’t erop?’.

Lees meer

Fans Against Violence ‘Game Day Safety Tips’

Het Amerikaanse supportersnetwerk tegen geweld heeft verschillende tips opgelijst om geweld in en rond het stadion zoveel mogelijk te vermijden. Er wordt opgeroepen om altijd de regels te volgen en verantwoordelijkheid op te nemen. De verschillende tips en veiligheidsmaatregelen die worden opgesomd, zijn onderverdeeld in vijf categorieën: voordat je het huis verlaat, parkeren, voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd en na de wedstrijd.

Lees meer

Nu praat ik erover

nupraatikerover.be is een initiatief van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling (VK). Je kan er vertrouwelijk chatten met een gespecialiseerde VK-medewerker. Ben je minderjarig en heb je vragen over seksueel misbruik? Word je seksueel lastig gevallen? Word je vaak uitgescholden? Is er iemand die je fysiek pijn doet? Ken je iemand met zo’n probleem? Zij kunnen helpen. De chat is niet altijd open, maar de vele momenten waarop medewerkers beschikbaar zijn staan duidelijk aangegeven. En die zijn er zowel overdag als ‘s avonds.

Lees meer

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?