Sgg

Seksueel grensoverschrijdend gedrag - Instrumenten

Sport met grenzen: Vlaggensysteem

SPORT MET GRENZEN: Vlaggensysteem is een handig instrument om bewust om te leren gaan met lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. Aan de hand van zes criteria leer je situaties correct inschatten en beoordelen met een groene, gele, rode of zwarte vlag. De kleur geeft aan hoe je gepast kan reageren. Het Vlaggensysteem wil je een houvast bieden om op een begripvolle, maar tegelijk rationele en consequente manier te reageren aan de hand van een duidelijke methode.

Lees meer

Sport met grenzen: beleidsinitiatieven

SPORT MET GRENZEN: Beleidsinitiatieven is een brochure die sportorganisaties op weg helpt om binnen hun organisatie op een laagdrempelige manier aan de slag te gaan met lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De brochure biedt een mix van 7 beleidsinitiatieven aan waarmee je kwalitatief, preventief en reactief kan werken aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Lees meer

Raamwerk lichamelijke en seksuele integriteit en beleid in de sport

Het Raamwerk Lichamelijke en Seksuele Integriteit en Beleid in de Sport is een werkdocument dat sportorganisaties kan helpen bij het uitwerken of aanvullen van een beleid rond lichamelijke en seksuele integriteit. Een dergelijk beleid speelt op drie niveaus: een kwaliteitsbeleid, een preventiebeleid, en een reactiebeleid. Het raamwerk bevat een modelvisie, allerlei instrumenten en achtergrondinformatie.

Lees meer

Brochure ‘Safeguarding Youth Sport’

De brochure ‘Safeguarding Youth Sport’ bundelt alle resultaten van een Europees project rond het beschermen en vrijwaren van de persoonlijke integriteit van jonge topsporters. Je vindt er info over het project, duiding bij integriteitsvraagstukken specifiek in jeugdtopsport, en een oplossingsgerichte aanpak geïllustreerd met 12 good practices (waarvan 4 uit Vlaanderen). Deze aanpak, aangevuld met specifieke aanbevelingen op maat van 5 doelgroepen, helpen je op weg om met dit thema aan de slag te gaan.

Lees meer

Nu praat ik erover

nupraatikerover.be is een initiatief van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling (VK). Je kan er vertrouwelijk chatten met een gespecialiseerde VK-medewerker. Ben je minderjarig en heb je vragen over seksueel misbruik? Word je seksueel lastig gevallen? Word je vaak uitgescholden? Is er iemand die je fysiek pijn doet? Ken je iemand met zo’n probleem? Zij kunnen helpen. De chat is niet altijd open, maar de vele momenten waarop medewerkers beschikbaar zijn staan duidelijk aangegeven. En die zijn er zowel overdag als ‘s avonds.

Lees meer

Nooit meer zwijgen

De brouchure ‘Nooit meer zwijgen’ werd geschreven door Evi Verdoodt en Karolien François van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling en uitgegeven door het Departement Welzijn, Volksgezondheid & Gezin. Ze begeleidt een gelijknamige documentaire van regisseur Bart Beckers, waarin Caroline haar verhaal vertelt. Caroline werd als jonge tiener seksueel misbruikt door de vriend van haar moeder. Jaren later merkt ze dat seksueel misbruik nog steeds gehuld is in een sfeer van taboe die slachtoffers monddood maakt. Daarom wil Caroline met haar verhaal naar buiten treden. De brochure biedt een overzicht van de belangrijkste begrippen, zoals “seksueel grensoverschrijdend gedrag”, “grooming”, “trauma” en “dissociatie” en beschrijft de dynamieken en gevolgen van seksueel misbruik. Verder gaat de brochure ook in op mogelijke stappen om seksueel misbruik te signaleren en aan te pakken.

nooit-meer-zwijgen_20170712

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?