Matchfixing

Matchfixing - Organisaties

België

Meldpunt sportfraude

Via dit meldpunt kan iedere burger informatie inzake sportfraude melden. Sportfraude is een vorm van bedrog waarbij personen die betrokken zijn bij sportwedstrijden zich laten omkopen met als doel het normale resultaat van de wedstrijd te beïnvloeden.

Bel gratis: 0800/44 44 2

Mail: SportFraude@police.belgium.eu

http://sportfraude.be/

Nationaal Platform tegen Matchfixing

De federale overheid en de gemeenschappen, de onderzoeksdiensten, de kansspelregulator, de nationale loterij en de sportsector hebben gezamenlijk een nationaal platform opgericht dat het fenomeen wedstrijdvervalsing (match fixing) aanpakt en zo de integriteit van de sport beschermt. Zo kunnen ze deze praktijken opsporen, bestrijden en bestraffen, maar ook voorkomen door o.a. preventie en opvoeding.

https://kics.sport.vlaanderen/Pages/Info.aspx?DocID=KICS-30-166

Federbet

Federbet is een vereniging van wedkantoren de uitwassen van sportweddenschappen wil bestrijden: het witwassen van geld, wedstrijdvervalsing, gokverslaving, wedden door minderjarigen. Ze bieden detectiemethoden en hulpmiddelen aan het publiek om de strijd tegen matchfixing over de hele wereld te helpen bestrijden. Zo publiceren ze jaarlijkse raporten met verdachte wedstrijden. Federbet biedt ook cursussen aan voor voetballers en gokplatformen in de hoop om wedstrijdvervalsing te voorkomen.

http://federbet.com/

Buitenland

Macolin conventie van de Raad van Europa

Het Verdrag inzake de manipulatie van sportwedstrijden (het Macolin-verdrag) werd op 18 september 2014 ondertekend tijdens de 13e Conferentie van ministers van de Raad van Europa, die bevoegd is voor sport in Macolin, Zwitserland. Het Macolin-verdrag is het enige internationale juridisch instrument dat momenteel bestaat. Het biedt gemeenschappelijke definities, internationale samenwerkingsmechanismen zoals de “nationale platforms”. Zo werd in België onder impuls van de conventie het ‘Nationaal Platform tegen Matchfixing’ opgericht. De conventie is een referentie voor verschillende actoren (ministeries, de sportsector, publieke en private aanbieders van weddenschappen, wetgevers en de rechterlijke macht) die zich samen als “Macolin Community” inzetten voor de bestrijding van sportmanipulaties en corruptie.

https://www.coe.int/en/web/sport/manipulation-of-sports-competitions

Sportradar

Sportradar levert diensten aan mediabedrijven, bookmakers, sportfederaties en overheidsinstanties. Ze hebben een afdeling Integrity Services die gespecialiseerd is in sportweddenschappen. Ze gebruiken een fraudedetectiesysteem (FDS) om verdachte activiteiten te identificeren. Daarnaast helpt het klanten om integriteitsbedreigingen te identificeren en te onderzoeken.

https://www.sportradar.com/

The European Fair Play Movement

The European Fair Play Movement promoot fair play en tolerantie in breedste zin op Europees niveau door fair play campagnes te steunen en samen te werken met overheden en besturen.

http://www.fairplayeur.com/

Play By The Rules

Play by the Rules biedt informatie, bronnen, hulpmiddelen en gratis online training om bestuurders, coaches, functionarissen, spelers, ouders en toeschouwers te helpen bij het voorkomen en aanpakken van een verschillende problemen die de integriteit van de sport bedreigen.

https://www.playbytherules.net.au/

INTERPOL

De afdeling sportcriminaliteit van INTERPOL heeft onder meer tot doel: het opleiden van belangrijke spelers in de sport over het herkennen, weerstaan en rapporteren van poging tot sportmanipulatie, het beter voorbereiden van de politie op onderzoek en samenwerking in zaken die te maken hebben met corruptie of wedstrijdvervalsing, en het voorbereiden van trainers op hoe om bewustmakingssessies te geven aan hun club. Ze bieden e-learningprogramma’s voor spelers, scheidsrechters, managers en coaches en hebben workshops gehouden in meer dan 25 landen. INTERPOL heeft ook een task-fixing task force die rechtshandhavingsinstanties uit het hele werkveld bij elkaar brengt om match-fixing en corruptie in de sport aan te pakken.

https://www.interpol.int/Crime-areas/Crimes-in-sport/Integrity-in-sport

European Sports Security Association (ESSA)

Een Europese organisatie die sectoroverschrijdende partnerschappen wil vergemakkelijken om gokaanbieders, hun klanten en sportfederaties te beschermen tegen gokgerelateerde corruptie. ESSA houdt toezicht op onregelmatige wedpatronen en manipulatie. ESSA publiceert driemaandelijkse integriteitsrapporten waarin de door de vereniging gerapporteerde meldingen worden vermeld.

http://www.eu-ssa.org/

UEFA

Onder de noemer ‘Integrity’ werkt de Europese voetbalbond UEFA al jaren rond matchfixing. De principes van hun programma zijn recognise, resist, report.

https://www.uefa.com/insideuefa/protecting-the-game/integrity/index.html

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?